Månadsbrev 2022

Augusti 2022

Inte särskilt många avslutade projekt i augusti! Mattan vävdes på Wik förra hösten, och det var ju det där med att knyta fransar som tog sin tid att ta tag i.

Ekollon har synts i filtningsgrupper i flera år, och när tillräckligt många vänner hade tipsat mig om att göra sådana så gjorde jag ett försök. Hattarna grävde jag fram i sanden vid Gertrudsvik i Västervik, tvättade noga, oljade in och fyllde med små pärlor av ull och noil-silke. Jag klagade en del under processen eftersom det var ganska tråkigt, men efter att ha sålt ekollon för över 800kr på två dagar till vänner och på höstmarknad så fastnade gnället litegrand i halsen.

”Stenarna” har en bas av tvål-lera som är väldigt rolig att arbeta med! Blanda 1msk marshmallowfluff med 2msk flytande tvål, och tillsätt sedan majsstärkelse tills det blir en konsistens som känns lätt att arbeta med. Använd kakmått eller skulptera på fri hand. Låt sedan torka över natten. Jag har filtat in mina små tvålar för en doftande dekoration, men de kan användas som tvål, både filtade och ofiltade.

Att jag inte har slutfört så många projekt betyder förstås inte att jag har varit sysslolös! I nästa månadsbrev kommer jag att kunna presentera en riktigt genomarbetad skulptur som har många augustitimmar i sig. Det är bara lite finlir och utsmyckning kvar.

I augusti hade jag mitt sista arbetspass på Väster om Viken, som tyvärr stänger ner i början av oktober. Även om jag hade bestämt mig för att sluta i alla fall, så känns det vemodigt att en så mysig butik går i graven! Det var två lärorika år. Nu får jag fokusera mer på Fiber&Form i Uppsala, och fortsätta skapa hattar till Swea Handkraft i Stockholm när andan faller på. Jag har också lite andra tankar om vart jag skulle kunna ta vägen med mitt skapande, så framtiden känns mycket spännande!

Juli 2022

Första hatten från sidan
Tomtar till Swea Handkraft i Stockholm

Semestertid betyder mer tid för kreativitet!

Mattorna har legat i en stor rulle sedan jag klippte ner väven på Wik i november. Inför ett arbetspass på Fiber&Form i Uppsala gjorde jag ett ryck och började knyta fransarna för att kunna hänga upp mattorna till salu ute på gatan. Det var ett lyckat ryck, jag fick båda de blå sålda! En har jag kvar att knyta.

Jag gick ännu en kurs i att skulptera hattar för att komplettera den jag köpte häromåret. Till skulpteringen använde jag små syklämmor, det var mycket mer praktiskt än långa knappnålar! Särskilt när jag skulle prova dem.

Handledsvärmarna gjorde jag tillsammans med min väninna Mari som blev förtjust i de dramatiskt mörkblå jag gjorde i juni. Sista formningen skedde direkt på hennes händer för exakt passform.

Linnebyxorna kan mycket väl komma att bli en provkarta över band jag väver på ett eller annat sätt. De är mycket bekväma och har en praktisk flöjtficka på ena sidan, gjord av snutten som blev över efter silkesjalen i skaftväxling. De broderade lapparna hade jag tänkt montera ihop till ett bälte, men lajvet jag hade tänkt det till blev inställt så de har legat i flera år till ingens glädje. Nu får de komma till både användning och blickfång! Några av dem fungerar som småfickor.

Mitt senaste tillskott i hantverksredskapen är en splitt ny spinnrock, men den berättar jag mer om i september!

Juni 2022

Handledsvärmare av olika slag har varit juni månads tema. Inte riktigt säsong för dem, men vips är det höstmarknader. Angora-farfar hade jag tänkt göra till en viking med icke-historiskt-korrekt hjälm, men han blev så söt utan så jag stannade där!

En av kurserna jag köpt från feltingtutorials.com var ”open wing bird”, en ”grasshopper sparrow”. Jag har ju givit upp detta med att försöka efterlikna naturtroget, men ville ändå lära mig tekniken, så jag gjorde min egen tolkning och skapade en Fenixsparv.

En anspråkslös grundkurs hölls ute på gården. Några fattade verkligen tycke för hantverket!

Kursdeltagarnas alster

Maj

I maj slutade vävkursen på Wik, så jag klippte ner den smala skaftväxlingsvarpen jag haft uppe hela våren. Ingen av dessa har jag avslutat, och rullen med mattor jag vävde i höstas är också orörd. Att avsluta vävar är inte min starkaste sida.

Tavlan med trädet är en beställning. 2D är inte heller någon stark sida, men beställaren sade sig vara nöjd, så då får jag också vara det.

En födelsedag och en student fick mig att börja göra handledsvärmare, och det blev ännu fler sådana, för att de går hyfsat snabbt att göra, de går att variera på roliga sätt och jag tänker att det kanske kan vara något att sälja på höst- och julmarknader. Bäst att börja i tid! Därför har jag också fokuserat lite på tomtar, varierat med några andra småfigurer.

Musikaliskt skapande har det också blivit. Eftersom jag själv fyllde 50 i år, så betyder det att jag har en bunt vänner som också gör det. En av dem fick handledsvärmare, en annan fick en halling! Den senare hade uruppförande på min andra födelsedagsfest, som jag hade i form av en halvimproviserad konsert. Första gången vi spelade denna tillsammans var några timmar tidigare än på konserten.

%d bloggare gillar detta: