Månadsbrev 22-23

Februari 2023

Gösta

Arbetet med ”Väsen i Uppsala” går framåt! Vi har skapat ett instagramkonto där vi delar med oss av bilder från arbetets gång, välkomna att följa det! https://www.instagram.com/vaseniuppsala/

De vi möter i detta projekt är så otroligt generösa och välkomnande! Vi får tillträde till en massa spännande utrymmen. Historiens vingslag susade när vi fotograferade slottstomten Gösta i Vasaborgen, ruindelen av Uppsala Slott. Han har många timmar i sig, den mannen, och är en av de största figurer jag har gjort. Bara blygdkapseln tog en dag att göra, och åtskilliga timmar att kanta manteln med kaninskinn.

Alva

Alva har flyttat in till barnbokhandeln Läslusen.

En nybörjarkurs hölls i Uppsala, med åtta deltagare. Mycket trevligt! Det är roligt att ha plockat in kurserna i verksamheten, och ärligt talat det som ger en monetär skjuts. Det får bli mer sådant framöver, för att kunna finansiera trycket av vår bok.

Januari 2023

Januari inleddes med en livesänd pratstund om filtnålning via Cariads facebooksida, och redan några dagar senare höll jag den första nybörjarkursen via Skype. Det hann bli tre sådana kurser i januari. Förutom lite teknikstrul så fungerar det någorlunda att ha kurser på det här sättet!

Arabella var julens hantverksprojekt! Bara stövlarna tog en hel dag att göra, handsydda skinnstövlar med kugghjulsdekorationer. Det är fantastiskt roligt att kunna gräva ner sig ordentligt i en figur, och göra en mängd detaljer utan att behöva tänka på vad hon skulle kosta att köpa. Hon är inte gjord för försäljning, utan skapad till ”Väsen i Uppsala” som vi har kommit igång ordentligt med nu. I januari har vi hunnit vara på Ofvandahls, Helga Trefaldighetskyrkan, Pumphuset och har experimenterat med olika platser där den kvinnliga näcken kan tänkas hålla till. Gargoylen, konditoritomten och den flöjtspelande damen har presenterats tidigare i månadsbreven. Det kommer bli så framöver, att jag visar upp mina äldre figurer i deras bokmiljö. Flöjtdamen var en av mina två första dockor.

I slutet av januari plockade jag med alla mina alster med historisk anknytning och tog med till Gamla Uppsala museum, där de kommer att finnas till salu. Jag kommer att skapa flera saker dit på sikt, men deras högsäsong börjar inte förrän i april så jag tänker unna mig att fokusera på mina dockor ett tag till. En stor del av januari har gått åt till att skapa en slottstomte till Uppsala Slott, men han blev inte helt klar förrän i februari så han får presenteras nästa månad!

December 2022

Inte så mycket färdigställt i december på grund av julmarknader, jobb, covid och ett större påbörjat projekt. Alla ljus jag rullar behöver inte tas upp i månadsbrevet, känner jag!

Mitt mål för 2022 var att försöka lyfta företaget lite. Det har jag lyckats med, men har samtidigt varit mycket ofokuserad och hoppat hit och dit. Jag har köpt en splitt ny spinnrock, börjat nosa på metallsmycketillverkning, köpt massor av material och redskap, har flera kurser i filtnålning som ligger och väntar på att bli gjorda från feltingtutorials.com, har fortfarande inte lyckats väva ur pläden jag satte upp i vävstolen för flera år sedan och varit allmänt splittrad i mina tankar.

Målet med 2023 är att stanna upp. Fördjupa mig i det jag påbörjat. Använda det material jag har. Inte massproducera ullskapelser för försäljning, utan helt enkelt skapa det jag vill, för att jag vill, och om det säljer så är det en bonus. Ljusen kan jag massproducera för att det går så snabbt, men det ger inte tillräckligt mycket i vare sig själen eller kassan att göra tio tomtar. Då lägger jag hellre tiden på att skapa spännande figurer till en kommande bok om ”Väsen i Uppsala” som jag planerar tillsammans med en fotograf som också jobbar på Tribeute i ett av grannvalven.

Kurser är också något jag tänker fokusera på under året. Jag har haft med det i företagsmodellen redan från start, men har inte utnyttjat möjligheten att ge kurser på egen hand förrän nu. Om du är intresserad, så håll utkik under fliken ”Kurser”!

Det här kommer bli ett spännande år!

November 2022

Hällristningar och bivaxljus är orden för november. Hällristningstemat lekte jag fram inför julmarknaden på Gamla Uppsala museum, dit även oktober månads vikingabåt hör.

Den färgglada hatten gjordes till en reklamfilm för Svenska Kyrkans gåvoshop, och är tänkt att illustrera en julklapp som någon INTE vill ha, men den såldes ganska fort till en modig väninna.

Jag testade att göra bivaxdukar med enbart bivax, inget som gör dem kladdiga. De funkar helt okej! Hur många ljus jag har rullat har jag tappat räkningen på. De har blivit mina verkliga storsäljare!

Marknaden på Ultuna gick riktigt bra, Ull i Upplands sisådär. Wik och Gamla Uppsala hölls visserligen i början av december men får hänga med i novembers månadsbrev, de gick också bra och företaget har fått sig en angenäm monetär vitamininjektion. Visst har jag sålt lite tomtar och filtade saker, men det är bivaxet som har orsakat lyftet. Tur att jag tycker att det är roligt att rulla ljus!

Oktober 2022

Vikingabåt

Nästan halva oktober har jag varit på resande fot och hantverkat mycket sparsamt. I Göteborg hittade jag en massa roliga pepparkaksformar som jag lekte lite med! En hel bunt små grå hjärtan skickades till väninnan Weronica som driver Bara vackra ting på instagram. Det större hjärtat fick hon i present.

Grannarna på Tribeute vid S:t Eriks torg i Uppsala tipsade mig om att göra överdrag till varmvattenskrus, nu när elen är så dyr. Det tog jag fasta på, och köpte in tjugo krus som förhoppningsvis kommer att gå åt om jag kommer orka göra så många överdrag. Men det blir nog en vinter nästa år också, jag måste faktiskt inte göra alla nu.

Böneduken är en beställning från en kund som kom in till Fiber&Form och hade letat efter sådana överallt. Slutversionen blev med ett brunt kors på kundens begäran, men jag tycker bättre om denna så det är den jag visar.

Ibland är det roligt att skapa något till sig själv, något som tar så lång tid att det inte är säljbart. Handskarna påminner mig om en dramatisk himmel! De är fodrade med angorakaninull och värmer bra i höstrusket.

Andra advent ska jag delta i julmarknad på museet i Gamla Uppsala. De ville helst ha hantverk med historisk anknytning, men det gick bra med inspiration från historia och folklore också. Därför kommer ni att få se en del hällristningar och annat historieinspirerat i nästa månadsbrev. Vikingabåten är först ut i den serien. Fylld med nötter tror jag den kommer bli mycket fin!

Här är de julmarknader jag kommer stå på, om inte planerna kullkastas:

25/11 Ultuna 12-15

26/11 Ull i Uppland, Vaksalaskolans matsal 11-16

3/12 Wiks slott 11-16

4/12 Gamla Uppsala museum

Fiber&Form kommer också att ha öppet mer från och med advent, både lördag och söndag fram till jul. Håll utkik på facebooksidan för mer info! Välkomna!

September 2022

Art Yarn på min nya Kromski Fantasia
Fallen Ängel

Ett magert augustibrev kompenseras alltså med ett fylligare i september. Den Fallna Ängeln hade jag tänkt söka till Liljevalchs vårsalong med, men hade tagit fel på datum och missade sista ansökningsdagen. Man kan visserligen söka med verk som inte är äldre än tre år, men kanske skapar jag något nytt nästa år istället.

Jag har börjat utforska min fina Kromski Fantasia-spinnrock och har testat core spinning som än så länge passar mig bättre, då jag finner det enklare att spinna utanpå ett befintligt garn. Höstgarnet var fantastiskt roligt att spinna, och fick bli till kransar.

Bivaxljus är det jag säljer mest av på Fiber&Form. Jag tänker att det också kan vara intressant för besökare på julmarknader, så jag rullar för fullt, testar nya former och dekorationer.

Begravningsurna

Inspirerad av en artikel i Felt Magazine provade jag att göra en begravningsurna. Jag lekte allvarligt med tanken på att ta kontakt med en begravningsbyrå för att se om de var intresserade av ett samarbete, men jag har helt enkelt inte den arbetsytan jag skulle behöva för att kunna göra dem någorlunda bekvämt. Jag gör dock gärna enstaka på beställning, även i mindre format för djur.

En egen ateljé med ett stort bord med avrinningsmöjlighet, en stor diskho, tvättmaskin, torktumlare och torkskåp står på önskelistan.

Augusti 2022

Inte särskilt många avslutade projekt i augusti! Mattan vävdes på Wik förra hösten, och det var ju det där med att knyta fransar som tog sin tid att ta tag i.

Ekollon har synts i filtningsgrupper i flera år, och när tillräckligt många vänner hade tipsat mig om att göra sådana så gjorde jag ett försök. Hattarna grävde jag fram i sanden vid Gertrudsvik i Västervik, tvättade noga, oljade in och fyllde med små pärlor av ull och noil-silke. Jag klagade en del under processen eftersom det var ganska tråkigt, men efter att ha sålt ekollon för över 800kr på två dagar till vänner och på höstmarknad så fastnade gnället litegrand i halsen.

”Stenarna” har en bas av tvål-lera som är väldigt rolig att arbeta med! Blanda 1msk marshmallowfluff med 2msk flytande tvål, och tillsätt sedan majsstärkelse tills det blir en konsistens som känns lätt att arbeta med. Använd kakmått eller skulptera på fri hand. Låt sedan torka över natten. Jag har filtat in mina små tvålar för en doftande dekoration, men de kan användas som tvål, både filtade och ofiltade.

Att jag inte har slutfört så många projekt betyder förstås inte att jag har varit sysslolös! I nästa månadsbrev kommer jag att kunna presentera en riktigt genomarbetad skulptur som har många augustitimmar i sig. Det är bara lite finlir och utsmyckning kvar.

I augusti hade jag mitt sista arbetspass på Väster om Viken, som tyvärr stänger ner i början av oktober. Även om jag hade bestämt mig för att sluta i alla fall, så känns det vemodigt att en så mysig butik går i graven! Det var två lärorika år. Nu får jag fokusera mer på Fiber&Form i Uppsala, och fortsätta skapa hattar till Swea Handkraft i Stockholm när andan faller på. Jag har också lite andra tankar om vart jag skulle kunna ta vägen med mitt skapande, så framtiden känns mycket spännande!

Juli 2022

Första hatten från sidan
Tomtar till Swea Handkraft i Stockholm

Semestertid betyder mer tid för kreativitet!

Mattorna har legat i en stor rulle sedan jag klippte ner väven på Wik i november. Inför ett arbetspass på Fiber&Form i Uppsala gjorde jag ett ryck och började knyta fransarna för att kunna hänga upp mattorna till salu ute på gatan. Det var ett lyckat ryck, jag fick båda de blå sålda! En har jag kvar att knyta.

Jag gick ännu en kurs i att skulptera hattar för att komplettera den jag köpte häromåret. Till skulpteringen använde jag små syklämmor, det var mycket mer praktiskt än långa knappnålar! Särskilt när jag skulle prova dem.

Handledsvärmarna gjorde jag tillsammans med min väninna Mari som blev förtjust i de dramatiskt mörkblå jag gjorde i juni. Sista formningen skedde direkt på hennes händer för exakt passform.

Linnebyxorna kan mycket väl komma att bli en provkarta över band jag väver på ett eller annat sätt. De är mycket bekväma och har en praktisk flöjtficka på ena sidan, gjord av snutten som blev över efter silkesjalen i skaftväxling. De broderade lapparna hade jag tänkt montera ihop till ett bälte, men lajvet jag hade tänkt det till blev inställt så de har legat i flera år till ingens glädje. Nu får de komma till både användning och blickfång! Några av dem fungerar som småfickor.

Mitt senaste tillskott i hantverksredskapen är en splitt ny spinnrock, men den berättar jag mer om i september!

Juni 2022

Handledsvärmare av olika slag har varit juni månads tema. Inte riktigt säsong för dem, men vips är det höstmarknader. Angora-farfar hade jag tänkt göra till en viking med icke-historiskt-korrekt hjälm, men han blev så söt utan så jag stannade där!

En av kurserna jag köpt från feltingtutorials.com var ”open wing bird”, en ”grasshopper sparrow”. Jag har ju givit upp detta med att försöka efterlikna naturtroget, men ville ändå lära mig tekniken, så jag gjorde min egen tolkning och skapade en Fenixsparv.

En anspråkslös grundkurs hölls ute på gården. Några fattade verkligen tycke för hantverket!

Kursdeltagarnas alster

Maj

I maj slutade vävkursen på Wik, så jag klippte ner den smala skaftväxlingsvarpen jag haft uppe hela våren. Ingen av dessa har jag avslutat, och rullen med mattor jag vävde i höstas är också orörd. Att avsluta vävar är inte min starkaste sida.

Tavlan med trädet är en beställning. 2D är inte heller någon stark sida, men beställaren sade sig vara nöjd, så då får jag också vara det.

En födelsedag och en student fick mig att börja göra handledsvärmare, och det blev ännu fler sådana, för att de går hyfsat snabbt att göra, de går att variera på roliga sätt och jag tänker att det kanske kan vara något att sälja på höst- och julmarknader. Bäst att börja i tid! Därför har jag också fokuserat lite på tomtar, varierat med några andra småfigurer.

Musikaliskt skapande har det också blivit. Eftersom jag själv fyllde 50 i år, så betyder det att jag har en bunt vänner som också gör det. En av dem fick handledsvärmare, en annan fick en halling! Den senare hade uruppförande på min andra födelsedagsfest, som jag hade i form av en halvimproviserad konsert. Första gången vi spelade denna tillsammans var några timmar tidigare än på konserten.

%d bloggare gillar detta: