Månadsbrev

September 2020

Septembers skapande har dominerats av våttovning. Jag experimenterade med nunotovning igen, ingen favoritmetod alls men kanske kommer jag att bli frälst med lite mer övning. En hantverksväninna i Californien skickade mig två vackra sidensjalar att nunotova på, så jag måste vidareutveckla detta bara för den sakens skull.

Mitt nålgalleri har utökats ordentligt, och jag föll pladask för spiral 42 som fungerar fantastiskt i min nålpenna med tre nålar. Jag har börjat spela in filmer på svenska om olika aspekter av filtnålning, bland annat om nålar. Länkar till dem ligger under fliken ”kurser”.

En hel del nytt material har dykt upp här också. Förutom nålar och ull, även ett stort lass viskos och ett filtmagasin som var oerhört inspirerande. Däri fanns beskrivning till en väldigt rolig tehuva som jag tänker testa framöver. För att mjukstarta, så gjorde jag tehuvan med draken.

Nästan två dagar hann jag stå i affären under en tredagarsledighet. Det slog aldrig fel, så fort jag hade hällt upp en kopp te, så kom det kunder – vilket givetvis är positivt, men det fick mig att fundera på om jag kunde filta något värmande. Detta blev mitt experiment. Koppen gjord av min affärskollega Cherie Gustafsson, och värmen hålls betydligt längre!

Augusti 2020

I augusti började jag alltså arbeta och sälja på Väster om Viken. Eftersom jag bor i Uppsala så kommer jag inte att kunna stå där så ofta som jag skulle vilja, men det var fantastiskt roligt de två veckor jag hann med! Min produktion nu har alltså störst fokus på vad jag kan ta med dit och förhoppningsvis sälja, men lite experimenterande måste jag peta in för min egen glädjes skull.

Höstfigur, skapad på beställning, kusin till vitsippsfiguren jag gjorde förra våren.

Affären, svampörhängen, experiment med virkad spets, silkepapper, nalle som var tänkt att bli ett troll med hår, men kunder i butiken som såg den medan jag arbetade på den ville ha den hårlös som en nalle, en experimentsjal, handledsvärmare gjorda på beställning samt en bud buddy som också är gjord på beställning.

Inför höstsäsongen i affären har jag också börjat en liten svampkollektion. Jag har fler idéer, men de kommer i septembers månadsbrev!

Juli 2020

Juli präglades av produktivitet! Jag kom nämligen överens med den trevliga hantverks/te/chokladbutiken Väster om Viken i Västervik att sälja mina alster där, och jobba när jag har tillfälle. Denna sommar är ju lite annorlunda turistmässigt, och jag börjar inte där förrän i augusti, så det är först nästa höst som jag får ett facit på huruvida mina produkter säljer där eller ej. Under tiden får jag prova mig fram och se vad som kan tänkas vara intressant! Till hösten och julen har jag givetvis tusen idéer som jag ska sätta tänderna och händerna i snart.

Välkommen in!

Jag har även experimenterat med att göra silkepapper, och provat lite shibori. Det blir nog lite mer sådant senare.

Detta är prototypen till en figur som jag kallar ”bud buddy”.
Filtade Barnängen-tvålar

Juni 2020

Maj 2020

April 2020

Mars 2020

Februari 2020

Under februari har jag dels jobbat med min lite större häxa som påbörjades före jul, dels gjort en del mindre projekt till kurser, på beställning eller för att testa. Räven gjordes efter önskemål från en utrikisk företagare som skulle börja sälja nålar och ville att jag skulle göra instruktionsvideor åt honom. Han hade dock inget som helst begrepp om vad det innebär att försöka komma fram till en design som lämpar sig för nybörjare, och var inte heller nöjd med räven, så jag avslutade det icke-samarbetet innan det kom igång.

Nyckelväktaren håller i en av de fyra nycklar jag köpte på Örebro slott. När jag såg dem i slottsbutiken så såg jag framför mig hur figurer höll i dem. Så fungerar det ofta för mig, att jag ser något föremål, ser en berättelse kring det och en figur som hör ihop med det. Jag har en hel hög med små kopparminiatyrer som väntar på sina troll och tomtar.

Januari 2020

Jack Russell

December 2019

I år provade jag att ha en adventskalender, där man fick köpa en lott och få en garanterad vinst fram till jul. Det blev mycket pyssel med småsaker då, men jag unnade mig också att göra klart en stor tomte som passade bra ihop med julbocken!

Den lilla kurstomten nålade jag ihop efter den första kurs jag var ledare för, en så kallad speedkurs på Medborgarskolan på tre lektionstimmar som en introduktion. Det blev en mycket trevlig kväll och något måste jag ha gjort rätt för det blev tillräckligt många anmälda för att hålla en längre kurs med start i mitten av januari, samtliga deltagare gick denna speedkurs!

Grytunderlägget gjorde jag till en väninna efter att ha varit på shopping med henne och sett ett liknande men väldigt kulört, och hon sa att ett grått skulle hon kunna tänka sig. Sagt och gjort! Kulorna har rullats på tågresor och under diverse samkväm under julledigheten, och monterades på hemresan strax före nyår. Årets sista projekt!

November 2019

I november har jag grottat ner mig ännu mer i min mixbräda och gjort en massa saker till julmarknader. Jag har också experimenterat med att göra badbomber och badsalt, som blev riktigt bra!

Oktober 2019

Pumpahuset blev färdigt, till höger i bild är ett batteridrivet värmeljus
Årets muminjulmugg finns i minivariant, och jag fick genast idén om att göra en Mumin som håller i den. Vanligtvis tycker jag inte om att göra figurer som ska efterlikna något som redan finns, men idén var för rolig för att inte göra något av!
Jag har också filtat en massa tvålar i olika dofter och färger. Och gjort badsalt. Och målat kassar. Det har varit en otroligt produktiv månad!

September 2019

I september har jag varit tjänstledig några veckor, och har hunnit med att skapa en hel del roligt. Tärningspåsen är en födelsedagspresent till min sons kamrat, han stavar inte sitt namn så men X är ju G i runskrift så det fick bli AKSEL heller än AGEL. Grantrollet är en beställning från en kollega, klokt av henne att vara ute i god tid!

Jag har lekt lite med nunotovning, inte riktigt en favorit, det tar för lång tid innan det händer något. Rulla rulla rulla innan fibrerna migrerar igenom den tunna silkesjalen. Men fint blir det, det tycker jag ju!

Augusti 2019

Julmarknadsförberedelser i full gång, och det är bäst att göra lite i taget för att jag inte ska bli tvärtrött på julsaker i november, så jag gör ltie då och då. Glittriga granörhängen kanske kan vara något?

Jag skaffade mig också en utmaning, att göra ett porträtt av en ung cellist som jag spelade med på sommarens musikkurs. Ett utmärkt sätt att återanvända avbrutna nålar på!

På skrivfronten har det också lossnat. Under drygt ett år har jag funderat på att göra en sagobok med mina troll, och hur jag ska utforma texten. Helst små korta rimmade dikter. Jag är lite svårstartad ibland när det gäller skrivande, men när det väl lossnar så händer det grejer och arton små dikter ramlade ur mig på några dagar. De ska tittas igenom ordentligt, men här är ett exempel:

Eldtroll
I lagom dos skänker de värme och ljus,
men blir de för stora, de hotar ditt hus!
Inte med flit, nej, de vill inget illa,
de trivs bäst när lågan är stilla.

Juli 2019

I juli provade jag en del nytt. Efter att som vanligt ha läst några böcker ur Sagan om Isfolket, som hör sommaren till, ville jag prova att göra en egen alruna genom att klä ett ståltrådskelett med olika bruna nyanser som jag kardat ihop till en rotaktig färg. Ett besök på Ölandsoasen i Alböke resulterade i en säck kamelull från min vän Bengt, och som tack skapade jag en miniBengt av kamelull. Kropp och hår/skägg är kamel, hudfärgen ull. Vidare ville jag testa en Luciaidé, och sista bilden är ett experiment där jag nålade i pepparkaksformar i tre storlekar, och med ett rakblad delade ben och horn.

Jag skapade också en del inför en hantverksmarknad på Händelöp utanför Västervik, och tänkte se om jag kunde återgå till en väldigt enkel design, dvs, tomtarna nedan. Det var inte särskilt roligt, så jag ska nog sluta med det. Jag skapar hellre något som tar lång tid, som (eventuellt) säljs dyrt och som jag gärna har i min bokhylla om de inte säljs, än skapar något enbart för att sälja som ligger i en kasse år efter år.

Juni 2019

Större delen av juni gick åt till denna lilla husalf, som heter Luffi och bor i en stuga strax utanför det magiska sjukhuset S:t Dorikas i Ungern, där hon tar hand om läkaren Vilmos. Givetvis är hon en fri alf!

Luffi har ett skelett av metalltråd vilket gör att hon kan inta olika ställningar. Öronen är våttovade och jag funderade på att krusidulla dem lite, men det passade henne bäst att bara ha dem hängande.

Maj 2019

Välkomna till Cariads första månadsbrev!

I början av maj gick jag en folkmusikkurs på Gamleby Folkhögskola, där jag flera gånger har gått vävkurs. Jag frågade om jag fick låna en vävstol och köpa trasor, vilket gick utmärkt så jag satt på varje ledig stund och vävde, och njöt av det rika utbudet av färgade trasor! Länge har jag tänkt tanken att väva en regnbågsmatta, och är mycket nöjd med resultatet. Hemma använder vi inte mattor på golvet, de är mest ivägen, men den här mattan gör mig alldeles lycklig så jag vill behålla den och nu hänger den som ett draperi framför balkongdörren.

På hemvägen från Gamleby hälsade jag på en väninna i Linköping som tog med mig på en loppisrunda. Jag har alltid tyckt att det är rätt kul att gå på loppis, och nu är det extra roligt för jag har ställt in blicken på saker som kan passa ihop med mina filtnålade figurer. När jag hittade en liten psalmbok med slitna sammetspärmar från 1890 så såg jag genast hur någon höll i den. Präst, trodde jag, men en kollega tyckte att han såg ut mer som en prost så ja, det kanske han är.

Ett annat projekt för maj har varit att få igång hemsidan någorlunda. Mycket saknas, men nu är jag igång i alla fall, och det känns riktigt roligt!

Regnbågsmatta
Liten prost med psalmbok

%d bloggare gillar detta: