Mars 2021
En vårbarett till mig själv Halsband med karneol Liljehalsband gjord efter workshop Påskharar Påskvippor i blandade fibrer Påskvippor i ull och silke Påskvippor i viscose Halsband helt i ull och silke

Februari 2021



Hälften så stor, en Welsh Red vid namn Eilir!
Halsband med ametister Några fler isbjörnar Antistress-ägg Påskkycklingar och påskkärringar


Januari 2021
Årets första projekt! Halsband med karneol, egen design Halsband efter Anikó Boros idé Pläd i öglemohair, tuskaft och dukagång Valentin-isbjörnar Påskkärring En andra påskkärring Modell till ugglekurs Uggla gjord under kurs Närbild i morgonljus
Mitt nyårslöfte var att vara ute i god tid med mina säsongsfigurer till Väster om Viken. Det började bra med att jag gjorde klart två lite större påskkärringar, och hann börja på några enklare när jag kom på att rackarns, det är Alla Hjärtans Dag först! Så då fick det bli ett gäng isbjörnar. Jag höll en nybörjarkurs på distans via Medborgarskolan då elva studenter fick lära sig att göra en uggla. Och äntligen fick jag tummen ur så att den pläd som suttit i vävstolen i flera år blev färdig medan det fortfarande är vinterkallt. Den är verkligen helt ljuvlig att svepa in sig i!
Något jag också har jobbat mycket med i januari är drakar. Dem får ni se i nästa månadsbrev!
En ny kurs är planerad i samarbete med Medborgarskolan, ta en titt under fliken ”kurser” om du är intresserad!
December 2020
Broscher Julstjärnebudbuddy En till domherre Kurshalsband Kurstomte Julklappstomte Örhängen
Decembers större projekt var tomten som min systerson fick i julklapp. Tröjan och sockorna är stickade av min svärmor, det sparade väldigt mycket tid och blev så fint! Saxofonen såg länge ut som en sorts trattkantarell, men till slut lyckades jag få ihop den lite.Halsbandet lärde jag mig göra via en onlinekurs av Anikó Boros som driver baribon.hu . Jag har beundrat hennes fantastiska halsband, och lita på att ni kommer att få se fler tolkningar av dessa från mig! Jag har skaffat både kristaller och plockat sten i naturen, och har massor av idéer.
Att det inte har blivit ännu mer skapande i december beror på att jag tog tjänstledigt halva december för att jobba på Väster om viken före jul. Det var roligt och vi hade fullt upp! Inte alls som en septemberdag då man kunde få tid att hantverka lite mellan kunderna! Fotot på kurstomten är taget i affären, en tomte som jag gjorde som undervisning på den andra av Medborgarskolans två tomtekurser som hölls på distans.
Sammanfattningsvis kan sägas att 2020 har varit ett fantastiskt år för mitt lilla företag och för mitt eget skapande. Jag har haft tre kurser via Medborgarskolan, en längre i kurslokal före pandemin, två digitala därefter. Jag har fått en ny morot och plattform genom affären. Jag har fått utmana mig själv och utvecklas genom att själv ha gått flera kurser. Och jag har tusen nya idéer inför 2021!
Gott nytt år!
November 2020
November präglades av denna drake! Jag har haft planer på att resa till Texas för att gå en kurs runt min femtioårsdag, men när den nu dök upp som en streamingkurs på nystartade https://feltingtutorials.com/ som drivs av Living Felt, så var det ingen tvekan om saken! Särskilt inte som min käraste systerson betalade hela kursen åt mig och därmed får min första drake. Win-win! Jag klockade inte hur lång tid den tog totalt, men bara ansiktet tog tio timmar och den väger fyrahundra gram så det är inget säljbart projekt. Men ack så roligt!
Jag har också hunnit med några beställningsjobb, en tomtekurs på distans i samarbete med Medborgarskolan där jag satt vid köksbordet med min iPad och lärde ut grunderna i filtnålning, och en del smått till butiken där jag verkligen hoppas kunna stå lite i december om världsläget tillåter!
Minipresentjulkalender Tejulkalender till ett ”hemligt hantverkstomte”-projekt Ullkrans Kurstomte Bara för att… Luciatåg Mössa på beställning
Oktober 2020
Bergschaf no22 Finull/gobeläng från Åddeboull 6:1 Light pink från Heidifeathers Peachy från Living Felt Beige från Panduro Pale Peach från Living Felt Åddeboull Caramel från Living Felt Hårklämma Kramglad julstjärna, bak och … …fram Nunotovad sjal Skål med viskos Tejulkalender Sjal med Teeswaterlockar Beställning till Fars Dag Krapp, krapp&lökskal och lökskal Färgning på gång Te-adventskalender
I Oktober påbörjade jag ett projekt med att testa olika hudfärger. När ullen ligger lös kan tonen se riktigt läskig ut, så jag ville sätta in den i ett sammanhang. Det fick då bli åtta små hustomtar.
Nunotovningen är fortfarande ingen favorit, även om den orangea sjalen blev väldigt fin. Den vita är våttovad, jag fick ta hela vardagsrumsgolvet i besittning till den!
Ett kilo teeswaterlockar dök upp från Storbritannien, och jag dammade av mina växtfärgningskunskaper när jag lekte med lökskal, krapprot och en blandning av efterbaden. Långa, härliga lockar att jobba med, men efter att ha spenderat dagar med att tvätta och färga så förstår jag varför de färgade lockarna är så mycket dyrare att köpa än de råa!
På höstlovet hade jag tagit semester och passade på att stå på Väster om Viken fyra dagar. Julgodiset anlände just då, så det blev mycket att göra med att göra plats och packa upp! En del av mitt eget blev sålt, så nu behöver jag fylla på med lite julsaker. Det får bli projektet för november, vid sidan av en spännande drak-kurs som jag går via datorn.
September 2020















Septembers skapande har dominerats av våttovning. Jag experimenterade med nunotovning igen, ingen favoritmetod alls men kanske kommer jag att bli frälst med lite mer övning. En hantverksväninna i Californien skickade mig två vackra sidensjalar att nunotova på, så jag måste vidareutveckla detta bara för den sakens skull.
Mitt nålgalleri har utökats ordentligt, och jag föll pladask för spiral 42 som fungerar fantastiskt i min nålpenna med tre nålar. Jag har börjat spela in filmer på svenska om olika aspekter av filtnålning, bland annat om nålar. Länkar till dem ligger under fliken ”kurser”.
En hel del nytt material har dykt upp här också. Förutom nålar och ull, även ett stort lass viskos och ett filtmagasin som var oerhört inspirerande. Däri fanns beskrivning till en väldigt rolig tehuva som jag tänker testa framöver. För att mjukstarta, så gjorde jag tehuvan med draken.

Augusti 2020
I augusti började jag alltså arbeta och sälja på Väster om Viken. Eftersom jag bor i Uppsala så kommer jag inte att kunna stå där så ofta som jag skulle vilja, men det var fantastiskt roligt de två veckor jag hann med! Min produktion nu har alltså störst fokus på vad jag kan ta med dit och förhoppningsvis sälja, men lite experimenterande måste jag peta in för min egen glädjes skull.









Affären, svampörhängen, experiment med virkad spets, silkepapper, nalle som var tänkt att bli ett troll med hår, men kunder i butiken som såg den medan jag arbetade på den ville ha den hårlös som en nalle, en experimentsjal, handledsvärmare gjorda på beställning samt en bud buddy som också är gjord på beställning.








Inför höstsäsongen i affären har jag också börjat en liten svampkollektion. Jag har fler idéer, men de kommer i septembers månadsbrev!
Juli 2020
Juli präglades av produktivitet! Jag kom nämligen överens med den trevliga hantverks/te/chokladbutiken Väster om Viken i Västervik att sälja mina alster där, och jobba när jag har tillfälle. Denna sommar är ju lite annorlunda turistmässigt, och jag börjar inte där förrän i augusti, så det är först nästa höst som jag får ett facit på huruvida mina produkter säljer där eller ej. Under tiden får jag prova mig fram och se vad som kan tänkas vara intressant! Till hösten och julen har jag givetvis tusen idéer som jag ska sätta tänderna och händerna i snart.
Välkommen in!
Jag har även experimenterat med att göra silkepapper, och provat lite shibori. Det blir nog lite mer sådant senare.

Fler bud buddies Bud buddies ovanifrån Filtad scrubtvål med hampa Handledsvärmare fodrade med sojabönfibrer Hårspänne Lavendelpåsar Skål till lavendelpåsar Test med shibori (juni) Test med silkepapper Skrivbart silkepapper Filtade tvålar i mängd
Test med pencil roving och gallersjal Mer test med shibori

Juni 2020
Experimentsjal med merino, silke och garn som jag sytt in före filtning Mobilväska till min mamma Merino&silkesjal Spetssjal i merino, silke, lin och majsfiber
Maj 2020
Ranunkel Regnbågsranunkel Vårsjalar Solträd Böneflagga till Charlotte Hemgjord stickram 1, av gardinring Hemgjord stickram 2, av cernitlera Tröja på gång Husalf med kaffekvarn Samma husalf med blommor
Min systerson köpte sin första lägenhet nyss, med inflyttning i juni, så en stor del av min skapandetid i maj har gått åt till en inflyttningspresent, det vill säga husalfen. Den har metalltrådskelett och är alltså poserbar, och kan ha lite olika saker i armarna anpassat efter årstid och humör. Mössan och strumporna är gjorda på små stickramar som jag tillverkade själv, och tröjan på den minsta fabriksgjorda jag hade. Det var betydligt roligare att sticka kläder än att sitta med en filtnål och jämna till, så det kommer definitivt bli fler husalfer framöver! Svårt att fotografera näsan bara.
April 2020
Påskfjädrar gjorda av ull, piprensare och snabbfållningsband/vliesofix såldes till en väninna. Skyddsängeln är en beställning, likaså de båda sittdynorna.
Den badande vårdamen inspirerades jag till när jag såg kopparbyttan på Myrornas. Jag såg genast hur någon badade i den. Först hade jag tänkt göra bara ett vanligt skumbad, men så blev det vårblommor också. Nu står hon bredvid TV:n och gör mig lika glad varje gång jag ser henne!
Mars 2020
Flera planerade kurser har blivit inställda på grund av rådande läget i världen. Förhoppningsvis återkommer de senare under året!
Februari 2020
Blåmes, gjord på beställning Igelkott Enkla kurs-nallar Nyckelväktare nr 1 Räv Silke&merinosjalar Kurs-uggla nr 1 Kurs-uggla nr 2
Under februari har jag dels jobbat med min lite större häxa som påbörjades före jul, dels gjort en del mindre projekt till kurser, på beställning eller för att testa. Räven gjordes efter önskemål från en utrikisk företagare som skulle börja sälja nålar och ville att jag skulle göra instruktionsvideor åt honom. Han hade dock inget som helst begrepp om vad det innebär att försöka komma fram till en design som lämpar sig för nybörjare, och var inte heller nöjd med räven, så jag avslutade det icke-samarbetet innan det kom igång.
Nyckelväktaren håller i en av de fyra nycklar jag köpte på Örebro slott. När jag såg dem i slottsbutiken så såg jag framför mig hur figurer höll i dem. Så fungerar det ofta för mig, att jag ser något föremål, ser en berättelse kring det och en figur som hör ihop med det. Jag har en hel hög med små kopparminiatyrer som väntar på sina troll och tomtar.
Januari 2020
Blåmes Dyna Ullfjäder Linsjal Nåldyna Waffa Tomtemor
Min första längre filtnålningskurs startade i mitten av januari, i Medborgarskolans regi. Fyra deltagare får undervisning om olika material och tekniker samtidigt som de jobbar med egna projekt. Det är också en utmaning, att förmedla mina kunskaper på ett sätt som jag hoppas är tillgänligt, och jag lär mig mycket på kuppen då jag måste utmana mig i sådant som eleverna vill lära sig om. Hundar, var ett önskemål. Jag har aldrig gjort en hund så jag sökte tutorials och gjorde en liten Jack Russell efter ett mönster jag hittade. Inte heller särskilt roligt eftersom jag försökte få den lik något annat. Intressant hur olika det känns inför olika projekt!

December 2019
I år provade jag att ha en adventskalender, där man fick köpa en lott och få en garanterad vinst fram till jul. Det blev mycket pyssel med småsaker då, men jag unnade mig också att göra klart en stor tomte som passade bra ihop med julbocken!
Den lilla kurstomten nålade jag ihop efter den första kurs jag var ledare för, en så kallad speedkurs på Medborgarskolan på tre lektionstimmar som en introduktion. Det blev en mycket trevlig kväll och något måste jag ha gjort rätt för det blev tillräckligt många anmälda för att hålla en längre kurs med start i mitten av januari, samtliga deltagare gick denna speedkurs!
Grytunderlägget gjorde jag till en väninna efter att ha varit på shopping med henne och sett ett liknande men väldigt kulört, och hon sa att ett grått skulle hon kunna tänka sig. Sagt och gjort! Kulorna har rullats på tågresor och under diverse samkväm under julledigheten, och monterades på hemresan strax före nyår. Årets sista projekt!
Tomte Kurstomte Grytunderlägg Ljuslykta
November 2019
I november har jag grottat ner mig ännu mer i min mixbräda och gjort en massa saker till julmarknader. Jag har också experimenterat med att göra badbomber och badsalt, som blev riktigt bra!
Oktober 2019



September 2019
Krubba Måntroll Nunotovad sjal Pumpasmycken Rotvältetroll Troll med skål Julgrantroll Tärningspåse
I september har jag varit tjänstledig några veckor, och har hunnit med att skapa en hel del roligt. Tärningspåsen är en födelsedagspresent till min sons kamrat, han stavar inte sitt namn så men X är ju G i runskrift så det fick bli AKSEL heller än AGEL. Grantrollet är en beställning från en kollega, klokt av henne att vara ute i god tid!
Jag har lekt lite med nunotovning, inte riktigt en favorit, det tar för lång tid innan det händer något. Rulla rulla rulla innan fibrerna migrerar igenom den tunna silkesjalen. Men fint blir det, det tycker jag ju!
Augusti 2019
Julmarknadsförberedelser i full gång, och det är bäst att göra lite i taget för att jag inte ska bli tvärtrött på julsaker i november, så jag gör ltie då och då. Glittriga granörhängen kanske kan vara något?
Jag skaffade mig också en utmaning, att göra ett porträtt av en ung cellist som jag spelade med på sommarens musikkurs. Ett utmärkt sätt att återanvända avbrutna nålar på!
På skrivfronten har det också lossnat. Under drygt ett år har jag funderat på att göra en sagobok med mina troll, och hur jag ska utforma texten. Helst små korta rimmade dikter. Jag är lite svårstartad ibland när det gäller skrivande, men när det väl lossnar så händer det grejer och arton små dikter ramlade ur mig på några dagar. De ska tittas igenom ordentligt, men här är ett exempel:

I lagom dos skänker de värme och ljus,
men blir de för stora, de hotar ditt hus!
Inte med flit, nej, de vill inget illa,
de trivs bäst när lågan är stilla.
Juli 2019
I juli provade jag en del nytt. Efter att som vanligt ha läst några böcker ur Sagan om Isfolket, som hör sommaren till, ville jag prova att göra en egen alruna genom att klä ett ståltrådskelett med olika bruna nyanser som jag kardat ihop till en rotaktig färg. Ett besök på Ölandsoasen i Alböke resulterade i en säck kamelull från min vän Bengt, och som tack skapade jag en miniBengt av kamelull. Kropp och hår/skägg är kamel, hudfärgen ull. Vidare ville jag testa en Luciaidé, och sista bilden är ett experiment där jag nålade i pepparkaksformar i tre storlekar, och med ett rakblad delade ben och horn.
Jag skapade också en del inför en hantverksmarknad på Händelöp utanför Västervik, och tänkte se om jag kunde återgå till en väldigt enkel design, dvs, tomtarna nedan. Det var inte särskilt roligt, så jag ska nog sluta med det. Jag skapar hellre något som tar lång tid, som (eventuellt) säljs dyrt och som jag gärna har i min bokhylla om de inte säljs, än skapar något enbart för att sälja som ligger i en kasse år efter år.
Juni 2019
Större delen av juni gick åt till denna lilla husalf, som heter Luffi och bor i en stuga strax utanför det magiska sjukhuset S:t Dorikas i Ungern, där hon tar hand om läkaren Vilmos. Givetvis är hon en fri alf!
Luffi har ett skelett av metalltråd vilket gör att hon kan inta olika ställningar. Öronen är våttovade och jag funderade på att krusidulla dem lite, men det passade henne bäst att bara ha dem hängande.
Maj 2019
Välkomna till Cariads första månadsbrev!
I början av maj gick jag en folkmusikkurs på Gamleby Folkhögskola, där jag flera gånger har gått vävkurs. Jag frågade om jag fick låna en vävstol och köpa trasor, vilket gick utmärkt så jag satt på varje ledig stund och vävde, och njöt av det rika utbudet av färgade trasor! Länge har jag tänkt tanken att väva en regnbågsmatta, och är mycket nöjd med resultatet. Hemma använder vi inte mattor på golvet, de är mest ivägen, men den här mattan gör mig alldeles lycklig så jag vill behålla den och nu hänger den som ett draperi framför balkongdörren.
På hemvägen från Gamleby hälsade jag på en väninna i Linköping som tog med mig på en loppisrunda. Jag har alltid tyckt att det är rätt kul att gå på loppis, och nu är det extra roligt för jag har ställt in blicken på saker som kan passa ihop med mina filtnålade figurer. När jag hittade en liten psalmbok med slitna sammetspärmar från 1890 så såg jag genast hur någon höll i den. Präst, trodde jag, men en kollega tyckte att han såg ut mer som en prost så ja, det kanske han är.
Ett annat projekt för maj har varit att få igång hemsidan någorlunda. Mycket saknas, men nu är jag igång i alla fall, och det känns riktigt roligt!

