Månadsbrev

Augusti 2021

I augusti lade jag på ett kol för att bli klar med diverse saker till lajvet ”Draupners droppe” – ett gäng fick-gudar, skor, sittdyna, ett koger som var en beställning till väninnors dotter och ett kvarnspel. Dagen innan blev det inställt på grund av översvämningarnas effekt, så nu har jag en skål gudar härhemma om någon skulle behöva en.

Det lilla trollet gjordes på två timmar och fyrtiofem minuter, som en modell inför kursen jag håller på distans på Medborgarskolan den artonde september.

I augusti firade jag ett år på Väster om Viken, och har börjat kunna utvärdera litegrand vad som säljer och inte. Nästan alla svampar jag gjorde förra året såldes, och djur verkar vara populärt, så jag tänker mig en total makeover på min utställningsplats i butiken med djur&naturtema. September får alltså bli månaden då jag skapar inför nästa gång jag ska ner och jobba, i oktober!

Juli 2021

Juli har varit en bra UFO-reduceringsmånad! Jag skrev ner en lista på alla UnFinishedObjects som jag hade liggande i en låda, och den var lång… En mängd påbörjade kroppar i varierande stadier, mestadels till tomtar. Min Bullet Journal har än så länge fungerat utmärkt, då jag har skrivit ner vilka projekt jag vill avsluta en viss dag. På så sätt har jag fått klart fyra tomtar.

I augusti ska jag åka på ett levande rollspel, och min roll ska vara ”resande i yllene gudabeläten” så jag har skapat några figurer till detta. Jag våttovade också en långväst till detta lajv, bara för att prova. Den är inte ihopsydd, utan tovad i ett stycke. Det var åbäkigt, men jag är väldigt nöjd med resultatet!

Nytt för juli är att jag gick med i föreningen Ull i Uppland, så att jag kan gå på deras kurser och inspirationsdagar och vara med på marknader. Fjärde september är jag med på Slöjdens Dag i Stadsträdgården i Uppsala, välkomna dit!

Juni 2021

Spinnrocken har testats ordentligt i juni, och jag har definitivt fått mersmak!

Regnbågsväskan är mitt bidrag till Hemliga midsommarvätten, ett juliklappsutbyte som inspirerades av höstens Hemliga Hantverkstomte-projekt. Inspirationsorden som min mottagare hade skrivit i sin presentation var queer, retro och fågel. Kan det bli mer retro än att tova?

De två mindre väskorna gjorde jag för att ha något att visa på den våttovningskurs som jag håller i på Medborgarskolan i oktober.

I höst ska jag studera på deltid, helt på distans, och endast jobba 25%. För att få lite struktur på mina dagar, och också för att försöka sortera bland alla hantverkstankar som virvlar runt i huvudet på mig, så provar jag på detta med Bullet Journal. Jag har aldrig varit en person som skriver listor, men jag tycker om att ha utmaningar och märker att jag redan efter ett par veckor har haft stor hjälp av att skriva ner vad jag ska göra för att faktiskt avsluta mina UFO:n. Kentauren som har stått huvudlös och armlös i ett år har äntligen blivit färdig genom att jag helt enkelt skrev upp små steg på mina dagliga att-göra-listor. Måndag – händer. Tisdag – ben. Onsdag – påbörja huvud och ansikte. Även den gröna draken som också stått som ett UFO nästan lika länge blev klar på detta sätt.

Största bedriften i juni var att göra färdigt den häst jag påbörjade i januari, efter en on-demand-kurs jag köpte före jul. Jag ville utmana mig själv, se om jag kunde göra ett naturtroget djur. Det kunde jag inte. Dels fungerade inte själva kursen särskilt bra för mitt sätt att tänka, jag behöver sakliga lärare som på drakkursen, inte någon som sitter och pratar om ditt och datt med sitt kamerateam under arbetet, jag tappade fokus och ville helt enkelt inte se vidare så fyra påbörjade skelett – två i halv storlek – blev liggande i en låda i nästan ett halvår innan jag tog mig i kragen och såg klart filmerna. Men då kom nästa problem. Jag kan helt enkelt inte få en skulptur att efterlikna något. Inte ens Mumintrollet jag gjorde blev helt likt i kroppen, och då talar vi om väldigt enkla former. Det är som att det inte finns någon koppling i min hjärna mellan vad jag ser, och vad mina händer gör. Jag kämpade verkligen. Satt med en naturtrogen leksakshäst i handen och försökte verkligen överföra var musklerna skulle sitta, men det gick inte. Till stor del för att jag inte alls tyckte att det var roligt, skulle jag tro. Då bestämde jag mig för att göra en fantasihäst, mer som en serietidningshäst, för att få lite frihet och kanske få tillbaka skaparlusten. Lite bättre blev det, men inte riktigt. Inte förrän jag satte på öronen. Då tittade plötsligt ett litet lurigt ansikte upp på mig och sa ”Ha ha, trodde du att jag var en häst? Jag är en ÄLG!” Plötsligt föll allt på plats, och jag ställdes inför helt nya utmaningar. Hur skulle jag göra hornen? Har älgar svans? Hur ser klövarna ut egentligen, hur ska jag göra dem? Allt blev roligt igen, och min första tanke när jag vaknade var ”Älg!” Så, på min UFO-lista på andra fotografiet i galleriet strök jag över ”stor häst” och skrev ”älg”, och bockade med stor tillfredställelse av den punkten. Nu står den i skyltfönstret på Väster om Viken och kommer förhoppningsvis att locka in några turister i butiken!

Maj 2021

Maj dominerades av halsband, främst med himmelskt tema. Det var ett härligt flöde där jag fick en idé och klurade på hur jag skulle omsätta den till ett halsband.

Kristi Himmelfärd-veckan jobbade jag i butiken. Det var oerhört lugnt så jag hann göra både tvålar och änglar.

Mitt senaste tilllskott till redskapsarsenalen är en spinnrock! Jag har tänkt ett tag att jag skulle vilja lära mig spinna. Slända har jag en men det var urtråkigt, så jag litade på vad en väninna sa om att spinnrock var så mycket roligare. När jag hittade en här i Uppsala för några hundralappar så slog jag till. Det visade sig att det var mina barns textillärare som sålde den! Så om jag skulle behöva en lektion så får jag väl smita in på Eriksbergsskolan. Första försöken blev ganska klumpiga och fulla med knutar, men det finns en genre som heter effektgarn, art yarn på engelska och det anammar jag till fullo för de får se ut hursomhelst. Jag har inga intentioner att spinna jämna och fina garner, tvärtom blir jag lycklig av variation. Och nog kan man använda även knutigt nybörjargarn i roliga projekt! Den lilla ampeln vävde jag på en cirkelvävram som jag fick i julklapp. Vad jag ska göra av det gröna har jag inte bestämt än. Ibland måste man faktiskt inte göra något av sitt garn. Det kan få lov att vara vackert som det är.

April 2021

April präglades av nallar och en begynnande halsbandsperiod, som ni kommer få se mycket mer av i nästa månadsbrev. Jag fick också tummen ur och avslutade dockan som jag började på före jul. Så fort jag kommer till ett tråkigt moment så stannar lätt mina alster upp, och i det här fallet var det händerna som drog i bromsen.

Med nallarna hade jag en tanke, nämligen att göra tio nallar och sedan sätta ihop någon sorts räkne-sagobok av dem. Men det förutsätter att jag kan hålla fokus och lyckas göra tio nallar. Det är svårt när det plötsligt dyker upp tusen andra idéer som jag vill prova!

En stor uppsättning syrafärger kom från Bulgarien, så att jag kunde börja experimentera ordentligt med den ultrafina merinoullen, 14,5micron, som jag använder till halsbanden. Nightsky är gjord av egenfärgad ull. Det finns betydligt enklare sätt att färga än att hålla på i grytor, några använder sig av microvågsugn, och kanske testar jag det också någon gång men det är något som tilltalar min häxnatur med att stå och röra i rykande grytor! Så fin ull blir dock lite ihopfiltad i processen och det kanske blir bättre i micron. Tål att testas!

I påskveckan jobbade jag i lilla butiken i Västervik. Tyvärr kom inte påskvipporna ut i tillräckligt god tid, så jag vet inte om de skulle ha sålt bra eller ej. Vi får se nästa år!

Mars 2021

Mitt nyårslöfte att göra i snitt minst en tomte i månaden ser ut att kunna hållas!

Februari 2021

Januari och februari ägnades åt den här damen, vinterdraken Isadora! Det är verkligen otroligt roligt att göra drakar.
På Håga bro
Olles drake som jag gjorde i december – min väninna Charlotte tog ett foto av den vid en vinterbadvak i Gamlebyviken. Det blev verkligen så fint!

Januari 2021

Mitt nyårslöfte var att vara ute i god tid med mina säsongsfigurer till Väster om Viken. Det började bra med att jag gjorde klart två lite större påskkärringar, och hann börja på några enklare när jag kom på att rackarns, det är Alla Hjärtans Dag först! Så då fick det bli ett gäng isbjörnar. Jag höll en nybörjarkurs på distans via Medborgarskolan då elva studenter fick lära sig att göra en uggla. Och äntligen fick jag tummen ur så att den pläd som suttit i vävstolen i flera år blev färdig medan det fortfarande är vinterkallt. Den är verkligen helt ljuvlig att svepa in sig i!

Något jag också har jobbat mycket med i januari är drakar. Dem får ni se i nästa månadsbrev!

En ny kurs är planerad i samarbete med Medborgarskolan, ta en titt under fliken ”kurser” om du är intresserad!

December 2020

Decembers större projekt var tomten som min systerson fick i julklapp. Tröjan och sockorna är stickade av min svärmor, det sparade väldigt mycket tid och blev så fint! Saxofonen såg länge ut som en sorts trattkantarell, men till slut lyckades jag få ihop den lite.Halsbandet lärde jag mig göra via en onlinekurs av Anikó Boros som driver baribon.hu . Jag har beundrat hennes fantastiska halsband, och lita på att ni kommer att få se fler tolkningar av dessa från mig! Jag har skaffat både kristaller och plockat sten i naturen, och har massor av idéer.

Att det inte har blivit ännu mer skapande i december beror på att jag tog tjänstledigt halva december för att jobba på Väster om viken före jul. Det var roligt och vi hade fullt upp! Inte alls som en septemberdag då man kunde få tid att hantverka lite mellan kunderna! Fotot på kurstomten är taget i affären, en tomte som jag gjorde som undervisning på den andra av Medborgarskolans två tomtekurser som hölls på distans.

Sammanfattningsvis kan sägas att 2020 har varit ett fantastiskt år för mitt lilla företag och för mitt eget skapande. Jag har haft tre kurser via Medborgarskolan, en längre i kurslokal före pandemin, två digitala därefter. Jag har fått en ny morot och plattform genom affären. Jag har fått utmana mig själv och utvecklas genom att själv ha gått flera kurser. Och jag har tusen nya idéer inför 2021!

Gott nytt år!

November 2020

November präglades av denna drake! Jag har haft planer på att resa till Texas för att gå en kurs runt min femtioårsdag, men när den nu dök upp som en streamingkurs på nystartade https://feltingtutorials.com/ som drivs av Living Felt, så var det ingen tvekan om saken! Särskilt inte som min käraste systerson betalade hela kursen åt mig och därmed får min första drake. Win-win! Jag klockade inte hur lång tid den tog totalt, men bara ansiktet tog tio timmar och den väger fyrahundra gram så det är inget säljbart projekt. Men ack så roligt!

Jag har också hunnit med några beställningsjobb, en tomtekurs på distans i samarbete med Medborgarskolan där jag satt vid köksbordet med min iPad och lärde ut grunderna i filtnålning, och en del smått till butiken där jag verkligen hoppas kunna stå lite i december om världsläget tillåter!

Oktober 2020

I Oktober påbörjade jag ett projekt med att testa olika hudfärger. När ullen ligger lös kan tonen se riktigt läskig ut, så jag ville sätta in den i ett sammanhang. Det fick då bli åtta små hustomtar.

Nunotovningen är fortfarande ingen favorit, även om den orangea sjalen blev väldigt fin. Den vita är våttovad, jag fick ta hela vardagsrumsgolvet i besittning till den!

Ett kilo teeswaterlockar dök upp från Storbritannien, och jag dammade av mina växtfärgningskunskaper när jag lekte med lökskal, krapprot och en blandning av efterbaden. Långa, härliga lockar att jobba med, men efter att ha spenderat dagar med att tvätta och färga så förstår jag varför de färgade lockarna är så mycket dyrare att köpa än de råa!

På höstlovet hade jag tagit semester och passade på att stå på Väster om Viken fyra dagar. Julgodiset anlände just då, så det blev mycket att göra med att göra plats och packa upp! En del av mitt eget blev sålt, så nu behöver jag fylla på med lite julsaker. Det får bli projektet för november, vid sidan av en spännande drak-kurs som jag går via datorn.

September 2020

Septembers skapande har dominerats av våttovning. Jag experimenterade med nunotovning igen, ingen favoritmetod alls men kanske kommer jag att bli frälst med lite mer övning. En hantverksväninna i Californien skickade mig två vackra sidensjalar att nunotova på, så jag måste vidareutveckla detta bara för den sakens skull.

Mitt nålgalleri har utökats ordentligt, och jag föll pladask för spiral 42 som fungerar fantastiskt i min nålpenna med tre nålar. Jag har börjat spela in filmer på svenska om olika aspekter av filtnålning, bland annat om nålar. Länkar till dem ligger under fliken ”kurser”.

En hel del nytt material har dykt upp här också. Förutom nålar och ull, även ett stort lass viskos och ett filtmagasin som var oerhört inspirerande. Däri fanns beskrivning till en väldigt rolig tehuva som jag tänker testa framöver. För att mjukstarta, så gjorde jag tehuvan med draken.

Nästan två dagar hann jag stå i affären under en tredagarsledighet. Det slog aldrig fel, så fort jag hade hällt upp en kopp te, så kom det kunder – vilket givetvis är positivt, men det fick mig att fundera på om jag kunde filta något värmande. Detta blev mitt experiment. Koppen gjord av min affärskollega Cherie Gustafsson, och värmen hålls betydligt längre!

Augusti 2020

I augusti började jag alltså arbeta och sälja på Väster om Viken. Eftersom jag bor i Uppsala så kommer jag inte att kunna stå där så ofta som jag skulle vilja, men det var fantastiskt roligt de två veckor jag hann med! Min produktion nu har alltså störst fokus på vad jag kan ta med dit och förhoppningsvis sälja, men lite experimenterande måste jag peta in för min egen glädjes skull.

Höstfigur, skapad på beställning, kusin till vitsippsfiguren jag gjorde förra våren.

Affären, svampörhängen, experiment med virkad spets, silkepapper, nalle som var tänkt att bli ett troll med hår, men kunder i butiken som såg den medan jag arbetade på den ville ha den hårlös som en nalle, en experimentsjal, handledsvärmare gjorda på beställning samt en bud buddy som också är gjord på beställning.

Inför höstsäsongen i affären har jag också börjat en liten svampkollektion. Jag har fler idéer, men de kommer i septembers månadsbrev!

Juli 2020

Juli präglades av produktivitet! Jag kom nämligen överens med den trevliga hantverks/te/chokladbutiken Väster om Viken i Västervik att sälja mina alster där, och jobba när jag har tillfälle. Denna sommar är ju lite annorlunda turistmässigt, och jag börjar inte där förrän i augusti, så det är först nästa höst som jag får ett facit på huruvida mina produkter säljer där eller ej. Under tiden får jag prova mig fram och se vad som kan tänkas vara intressant! Till hösten och julen har jag givetvis tusen idéer som jag ska sätta tänderna och händerna i snart.

Välkommen in!

Jag har även experimenterat med att göra silkepapper, och provat lite shibori. Det blir nog lite mer sådant senare.

Detta är prototypen till en figur som jag kallar ”bud buddy”.
Filtade Barnängen-tvålar

Juni 2020

Maj 2020

April 2020

Mars 2020

Februari 2020

Under februari har jag dels jobbat med min lite större häxa som påbörjades före jul, dels gjort en del mindre projekt till kurser, på beställning eller för att testa. Räven gjordes efter önskemål från en utrikisk företagare som skulle börja sälja nålar och ville att jag skulle göra instruktionsvideor åt honom. Han hade dock inget som helst begrepp om vad det innebär att försöka komma fram till en design som lämpar sig för nybörjare, och var inte heller nöjd med räven, så jag avslutade det icke-samarbetet innan det kom igång.

Nyckelväktaren håller i en av de fyra nycklar jag köpte på Örebro slott. När jag såg dem i slottsbutiken så såg jag framför mig hur figurer höll i dem. Så fungerar det ofta för mig, att jag ser något föremål, ser en berättelse kring det och en figur som hör ihop med det. Jag har en hel hög med små kopparminiatyrer som väntar på sina troll och tomtar.

Januari 2020

Jack Russell

December 2019

I år provade jag att ha en adventskalender, där man fick köpa en lott och få en garanterad vinst fram till jul. Det blev mycket pyssel med småsaker då, men jag unnade mig också att göra klart en stor tomte som passade bra ihop med julbocken!

Den lilla kurstomten nålade jag ihop efter den första kurs jag var ledare för, en så kallad speedkurs på Medborgarskolan på tre lektionstimmar som en introduktion. Det blev en mycket trevlig kväll och något måste jag ha gjort rätt för det blev tillräckligt många anmälda för att hålla en längre kurs med start i mitten av januari, samtliga deltagare gick denna speedkurs!

Grytunderlägget gjorde jag till en väninna efter att ha varit på shopping med henne och sett ett liknande men väldigt kulört, och hon sa att ett grått skulle hon kunna tänka sig. Sagt och gjort! Kulorna har rullats på tågresor och under diverse samkväm under julledigheten, och monterades på hemresan strax före nyår. Årets sista projekt!

November 2019

I november har jag grottat ner mig ännu mer i min mixbräda och gjort en massa saker till julmarknader. Jag har också experimenterat med att göra badbomber och badsalt, som blev riktigt bra!

Oktober 2019

Pumpahuset blev färdigt, till höger i bild är ett batteridrivet värmeljus
Årets muminjulmugg finns i minivariant, och jag fick genast idén om att göra en Mumin som håller i den. Vanligtvis tycker jag inte om att göra figurer som ska efterlikna något som redan finns, men idén var för rolig för att inte göra något av!
Jag har också filtat en massa tvålar i olika dofter och färger. Och gjort badsalt. Och målat kassar. Det har varit en otroligt produktiv månad!

September 2019

I september har jag varit tjänstledig några veckor, och har hunnit med att skapa en hel del roligt. Tärningspåsen är en födelsedagspresent till min sons kamrat, han stavar inte sitt namn så men X är ju G i runskrift så det fick bli AKSEL heller än AGEL. Grantrollet är en beställning från en kollega, klokt av henne att vara ute i god tid!

Jag har lekt lite med nunotovning, inte riktigt en favorit, det tar för lång tid innan det händer något. Rulla rulla rulla innan fibrerna migrerar igenom den tunna silkesjalen. Men fint blir det, det tycker jag ju!

Augusti 2019

Julmarknadsförberedelser i full gång, och det är bäst att göra lite i taget för att jag inte ska bli tvärtrött på julsaker i november, så jag gör ltie då och då. Glittriga granörhängen kanske kan vara något?

Jag skaffade mig också en utmaning, att göra ett porträtt av en ung cellist som jag spelade med på sommarens musikkurs. Ett utmärkt sätt att återanvända avbrutna nålar på!

På skrivfronten har det också lossnat. Under drygt ett år har jag funderat på att göra en sagobok med mina troll, och hur jag ska utforma texten. Helst små korta rimmade dikter. Jag är lite svårstartad ibland när det gäller skrivande, men när det väl lossnar så händer det grejer och arton små dikter ramlade ur mig på några dagar. De ska tittas igenom ordentligt, men här är ett exempel:

Eldtroll
I lagom dos skänker de värme och ljus,
men blir de för stora, de hotar ditt hus!
Inte med flit, nej, de vill inget illa,
de trivs bäst när lågan är stilla.

Juli 2019

I juli provade jag en del nytt. Efter att som vanligt ha läst några böcker ur Sagan om Isfolket, som hör sommaren till, ville jag prova att göra en egen alruna genom att klä ett ståltrådskelett med olika bruna nyanser som jag kardat ihop till en rotaktig färg. Ett besök på Ölandsoasen i Alböke resulterade i en säck kamelull från min vän Bengt, och som tack skapade jag en miniBengt av kamelull. Kropp och hår/skägg är kamel, hudfärgen ull. Vidare ville jag testa en Luciaidé, och sista bilden är ett experiment där jag nålade i pepparkaksformar i tre storlekar, och med ett rakblad delade ben och horn.

Jag skapade också en del inför en hantverksmarknad på Händelöp utanför Västervik, och tänkte se om jag kunde återgå till en väldigt enkel design, dvs, tomtarna nedan. Det var inte särskilt roligt, så jag ska nog sluta med det. Jag skapar hellre något som tar lång tid, som (eventuellt) säljs dyrt och som jag gärna har i min bokhylla om de inte säljs, än skapar något enbart för att sälja som ligger i en kasse år efter år.

Juni 2019

Större delen av juni gick åt till denna lilla husalf, som heter Luffi och bor i en stuga strax utanför det magiska sjukhuset S:t Dorikas i Ungern, där hon tar hand om läkaren Vilmos. Givetvis är hon en fri alf!

Luffi har ett skelett av metalltråd vilket gör att hon kan inta olika ställningar. Öronen är våttovade och jag funderade på att krusidulla dem lite, men det passade henne bäst att bara ha dem hängande.

Maj 2019

Välkomna till Cariads första månadsbrev!

I början av maj gick jag en folkmusikkurs på Gamleby Folkhögskola, där jag flera gånger har gått vävkurs. Jag frågade om jag fick låna en vävstol och köpa trasor, vilket gick utmärkt så jag satt på varje ledig stund och vävde, och njöt av det rika utbudet av färgade trasor! Länge har jag tänkt tanken att väva en regnbågsmatta, och är mycket nöjd med resultatet. Hemma använder vi inte mattor på golvet, de är mest ivägen, men den här mattan gör mig alldeles lycklig så jag vill behålla den och nu hänger den som ett draperi framför balkongdörren.

På hemvägen från Gamleby hälsade jag på en väninna i Linköping som tog med mig på en loppisrunda. Jag har alltid tyckt att det är rätt kul att gå på loppis, och nu är det extra roligt för jag har ställt in blicken på saker som kan passa ihop med mina filtnålade figurer. När jag hittade en liten psalmbok med slitna sammetspärmar från 1890 så såg jag genast hur någon höll i den. Präst, trodde jag, men en kollega tyckte att han såg ut mer som en prost så ja, det kanske han är.

Ett annat projekt för maj har varit att få igång hemsidan någorlunda. Mycket saknas, men nu är jag igång i alla fall, och det känns riktigt roligt!

Regnbågsmatta
Liten prost med psalmbok

%d bloggare gillar detta: