2019-22

April 2022

Efter en intensiv marsmånad tog jag det lite lugnare i april, med lite mindre projekt samt förberedelser inför årets tomteproduktion.

Under våren har funderingarna grott, och jag har bestämt mig för att sluta på Väster om Viken. Jag behöver helt enkelt fokusera, och då ligger givetvis Fiber&Form närmast till hands eftersom jag bor en kvart bort och har sålt relativt bra under mina första månader där. Så, efter sommaren kommer jag sluta. Det har varit väldigt roligt att få varit en del av det sammanhanget!

Mars 2022

Mars har varit den händelserikaste månaden sedan jag startade företaget för tre år sedan! Dels var jag med och öppnade Fiber&Form i S:t Eriks Valv i Uppsala, med premiär 12/3. Bara det var stort i sig, men utöver det hände något som var så osannolikt att jag blir ännu mer säker på att det finns krafter som styr våra steg om vi väljer att lyssna och vara öppna.

Under ett besök i Stockholm jobbade jag på Eldrid Elddrake, som jag skapade för att ha om axlarna för värme och blickfång i valvet. Hon fick ligga runt axlarna när jag och väninnan strosade i Gamla Stan. En diversebutik fångade vårt intresse, och i den fångade Eldrid butiksbiträdets intresse. ”Ägaren av den här affären har en hantverksbutik också, hon kanske vill sälja dina saker!” Och det ville hon! Framför allt mina hattar, så det blev en intensiv hattproduktion innan jag återvände till Stockholm några veckor senare. Vilken femtioårspresent, att dagen innan födelsedagen få ännu fler beställningar till en butik på landets kanske populäraste shoppinggata för turister!

Efter många timmar i vävstolen blev jag färdig med silkescarfen, vävd i skaftväxling. Den är tung och väldigt mjuk!

Nu väntar en spännande tid! Det går inte särskilt bra för mig i butiken i Västervik, men hur kommer det bli i Uppsala och Stockholm? Den som läser vidare i månadsbreven får se!

Februari 2022

Till min glädje väckte bageritomten lite uppmärksamhet, tillräckligt för att få en beställning på en enklare variant. Den står nu på Konditori Kronan i Åsele. Jag gör gärna fler!

När jag går på loppis och secondhandbutiker så fastnar alltid min blick på miniatyrerna. Jag ser för mitt inre öga hur någon håller i dem. Det här lilla soluret har jag haft i några år och tänkt att en sorts magisk person ska hålla i. Nu fick jag tummen ur!

Påsken är visserligen sen i år, men jag vill vara ute i god tid med att ta fram någon enklare modell av höna som kan säljas till ett överkomligt pris. Just denna såldes direkt, men den var rolig att göra så jag ska ta mig en hönmakardag framöver!

Det har inte blivit så mycket vävt på min inkle loom, men jag lyckades få klart sex bokmärken med sysilke som varp och lin som inslag.

Bud buddies har sålt hyfsat, så jag tänker prova ha dem i butiken i Uppsala som vi räknar med kommer öppna i mars. Renoveringen har tagit lite längre tid än beräknat men vi siktar på lördagen en tolfte! Jag lekte med att ta fram ett särskilt Valet-smycke, men nu måste vi tydligen byta namn så det var ju bra att jag bara hann göra ett.

Ännu ett UFO lyckades jag få färdigt, den trehövdade YinYang-draken. Jag har god lust att göra en drakologi-bok! Kanske blir det ett framtidsprojekt.

Januari 2022

Två större skulpturer har jag färdigställt i januari. Den här bageritomten gjorde jag i hopp om att något konditori eller bageri skulle vilja köpa för att skylta med, och kunna byta ut bakverken. Morotskakans dag infaller till exempel den tredje februari, och i år är fettisdagen den första mars. Ännu har ingen visat något intresse, så vi får väl se hur länge hen stannar kvar hos mig!

Denna gargoyle är något av det coolaste jag har skapat. Närmare 30 timmars arbete ligger bakom. Skapad enbart för att jag ville!

2022 är året då jag tänker satsa lite extra på företaget, genom att lyfta mina produkter lite extra med en påsydd logga och snyggare förpackningar. Vi får se hur det går! Jag sade till mig själv att jag ska ha företaget till min femtioårsdag i första hand, så får vi se sedan. Det är i mars. Nu när jag säljer i två butiker, så ger jag det hela ytterligare ett år och ser hur det går och hur det känns.

December 2021

För att riktigt få in julkänslan så bestämde jag mig för att göra en ordentligt genomarbetad tomte. 14 timmar har han i sig. De enda övriga skapelser jag har fått färdigt i december gjordes på en och samma kväll, efter att ha fått önskemål från en kollega och en kund på Väster om Viken. Min övriga tid har ägnats åt studier, arbete på både sjukhuset och i butikerna samt på projekt som ännu inte är färdiga.

Butikerna, i plural, ja!

Nionde december fick jag ett mejl på morgonen, skickat till medlemmarna i Ull i Uppland. Eva, en av medlemmarna, hade fått förfrågan om hon ville öppna en popup-butik i det enda av de fem medeltida valven vid S:t Eriks torg i Uppsala som stod tomt. Ville någon vara med? Det ville någon. Både jag och ett litet gäng till. Eftersom jag inte själv skulle kunna bidra med att stå i valvet, då jag skulle åka till Västervik på Lucia för att stå på Väster om Viken fram till jul, så hjälpte jag istället till med att städa ur och förbereda. Det hade stått tomt länge. Redan dagen efter hade vi de första kunderna. Ganska surrealistisk känsla! Jag åkte därifrån med melodin ”Vi har öppnat en affär, en affär, en affär” i huvudet.

Under året har jag växlat mellan att känna modlöshet gällande företaget, med känslan av att inte sälja någonting, men när jag räknar ihop allt så har det gått riktigt bra. Valvet kommer troligen vara kvar resten av året, så plötsligt har jag två butiker att fylla. För att inte bränna ut mig så har jag bett om att få minskad plats i butiken i Västervik. Två butiker, halvtidsstudier och halvtidsjobb på sjukhuset och eventuellt lite kurser ovanpå det är nog tillräckligt.
I vår fyller företaget tre år. När jag startade sa jag att jag skulle ha det åtminstone tills jag fyller 50, vilket är ungefär samtidigt. Till en början var det bara tänkt som ett sätt att vara laglig. Kunna göra en bok av mina figurer och sälja med ärligt uppsåt. Stå på marknader någon gång om året och redovisa min försäljning för att kunna ha gott samvete. Sedan kom Väster om Viken. Och Valvet. Så nu har jag bestämt mig för att 2022 ska bli året då jag ger företaget lite extra omsorg. Kanske går det att lyfta ännu mer. Så i treårspresent i förskott har jag låtit tillverka små läderetiketter som kan bidra till att ge mina alster ett litet extra värde. Jag har en försiktig dröm om att kunna göra mina större skulpturer attraktiva. Jag önskar att mina tomtar, drakar, monster, gargoyles, mina mer genomarbetade skulpturer ska kunna hitta sina köpare. Då måste jag börja någonstans. En etikett är ett litet men konkret frö till detta. Jag tycker om att drömma!

November 2021

November blev lite av en UFO-avslutarmånad, då fyra av dessa figurer har legat i min låda länge. Vättens sockor och tröja är stickade av min svärmor, det är ett hantverk som jag inte har plats för i mitt mentala bibliotek!

Jag unnade mig en kurs i att göra en hatt med ”gömda skatter”. Det var verkligen roligt och den är riktigt skön att ha på sig!

Monsterkatten kommer från serien Belzebubs, där sonen i familjen får besök av ett gäng monster som vill sova i hans säng. Jag hade sådan lust att bara göra något roligt utan avsikt att sälja.

Två julmarknader har jag deltagit i, genom Ull i Uppland. 26/11 på Ultuna, 27/11 i Vaksalaskolans matsal. Trevligt och lyckat! Inför den gjorde jag en bunt nya ”doftblock” som jag alltså inte får sälja som tvål utan att söka och betala dyrt för licens.

Mattorna jag vävt på Wik är nedklippta men inte monterade så de får inte vara med på bild riktigt ännu. Jag har också provat lite mer brickband men med fokus på julmarknader och julhandeln i butiken så får banden bli ett januariprojekt.

Oktober 2021

I månadsskiftet september/oktober var jag inne på att göra gudahalsband, och Freja och Idun hamnade i oktober. Sedan har band dominerat min oktobermånad, då jag har testat olika uppgifter vi fått på distanskursen, och provat en del egna idéer. Jag har också vävt ett gäng småmattor på Wik, men de är fortfarande upprullade på tygbommen i vävstolen och kan inte visas.

En vecka var jag i Västervik och jobbade i butiken, och konstruerade en moon inkle loom tillsammans med min händige fader. Den har några designmissar men går att väva på utan problem och är väldigt snygg!

Väskkursen som jag skulle haft tappade en deltagare och därmed blev det för få, så den ställdes in. Jag bestämde mig då för att ställa in även ansiktskursen, och kommer ta en paus från undervisandet en tid.

September 2021

I september började en fem månader lång period då jag bara arbetar 25% på barnsjukhuset, och påbörjade studier på halvfart till palliativ specialistundersköterska. Det ger mig gott om tid att hantverka! För att utnyttja lyxen av att inte arbeta vardagkvällar, så har jag återgått till det som för lite mer än tjugo år sedan väckte min sanna kärlek till hantverk, nämligen vävning. Distanskurs i brickvävning via Spångmurs, och återigen vävning på Wiks folkhögskola. Det är nitton år sedan jag vävde där senast! Salen doftar exakt likadant, och för att fördjupa den känslan har jag köpt Blue Fruit-te som jag drack då. Min lärare nu var min kurskamrat då.

Bandvävningen ledde på omvägar via Nya Zeeland till en inkle loom. Jag hade aldrig hört talas om det förut, men det var ett självklart köp som har underlättat enormt när det gäller brickvävningen eftersom jag, åtminstone med enklare band, kan använda ställningen till varpen både med brickor och med tuskaft.

När det kommer till affären har jag tänkt göra om min hylla, en våttovad bakgrund med ett träd, som jag hoppas kunna hålla ihop mina alster lite bättre. Vi får se hur det blir! Jag ska satsa lite mer på djur&natur.

Om två veckor håller jag en kurs i att våttova en liten väska, och för att få en känsla för hur jag ska lägga upp dagen, så höll jag en testkurs för två av mina tidigare elever. Det gav en bra fingervisning!

I månadsskiftet september/oktober hamnade jag i en inspirationsflod gällande nordiska gudar igen. Denna gång fick det blir halsband!

Picaria är en lite mer avancerad variant av luffarschack, där jag lekte med en mosaikteknik förstärkt med broderi.

Tacksamheten över denna tid för skapande genomsyrar varje dag!

Augusti 2021

I augusti lade jag på ett kol för att bli klar med diverse saker till lajvet ”Draupners droppe” – ett gäng fick-gudar, skor, sittdyna, ett koger som var en beställning till väninnors dotter och ett kvarnspel. Dagen innan blev det inställt på grund av översvämningarnas effekt, så nu har jag en skål gudar härhemma om någon skulle behöva en.

Det lilla trollet gjordes på två timmar och fyrtiofem minuter, som en modell inför kursen jag håller på distans på Medborgarskolan den artonde september.

I augusti firade jag ett år på Väster om Viken, och har börjat kunna utvärdera litegrand vad som säljer och inte. Nästan alla svampar jag gjorde förra året såldes, och djur verkar vara populärt, så jag tänker mig en total makeover på min utställningsplats i butiken med djur&naturtema. September får alltså bli månaden då jag skapar inför nästa gång jag ska ner och jobba, i oktober!

Juli 2021

Juli har varit en bra UFO-reduceringsmånad! Jag skrev ner en lista på alla UnFinishedObjects som jag hade liggande i en låda, och den var lång… En mängd påbörjade kroppar i varierande stadier, mestadels till tomtar. Min Bullet Journal har än så länge fungerat utmärkt, då jag har skrivit ner vilka projekt jag vill avsluta en viss dag. På så sätt har jag fått klart fyra tomtar.

I augusti ska jag åka på ett levande rollspel, och min roll ska vara ”resande i yllene gudabeläten” så jag har skapat några figurer till detta. Jag våttovade också en långväst till detta lajv, bara för att prova. Den är inte ihopsydd, utan tovad i ett stycke. Det var åbäkigt, men jag är väldigt nöjd med resultatet!

Nytt för juli är att jag gick med i föreningen Ull i Uppland, så att jag kan gå på deras kurser och inspirationsdagar och vara med på marknader. Fjärde september är jag med på Slöjdens Dag i Stadsträdgården i Uppsala, välkomna dit!

Cariad, Karin Oswald

Juni 2021

Spinnrocken har testats ordentligt i juni, och jag har definitivt fått mersmak!

Regnbågsväskan är mitt bidrag till Hemliga midsommarvätten, ett juliklappsutbyte som inspirerades av höstens Hemliga Hantverkstomte-projekt. Inspirationsorden som min mottagare hade skrivit i sin presentation var queer, retro och fågel. Kan det bli mer retro än att tova?

De två mindre väskorna gjorde jag för att ha något att visa på den våttovningskurs som jag håller i på Medborgarskolan i oktober.

I höst ska jag studera på deltid, helt på distans, och endast jobba 25%. För att få lite struktur på mina dagar, och också för att försöka sortera bland alla hantverkstankar som virvlar runt i huvudet på mig, så provar jag på detta med Bullet Journal. Jag har aldrig varit en person som skriver listor, men jag tycker om att ha utmaningar och märker att jag redan efter ett par veckor har haft stor hjälp av att skriva ner vad jag ska göra för att faktiskt avsluta mina UFO:n. Kentauren som har stått huvudlös och armlös i ett år har äntligen blivit färdig genom att jag helt enkelt skrev upp små steg på mina dagliga att-göra-listor. Måndag – händer. Tisdag – ben. Onsdag – påbörja huvud och ansikte. Även den gröna draken som också stått som ett UFO nästan lika länge blev klar på detta sätt.

Största bedriften i juni var att göra färdigt den häst jag påbörjade i januari, efter en on-demand-kurs jag köpte före jul. Jag ville utmana mig själv, se om jag kunde göra ett naturtroget djur. Det kunde jag inte. Dels fungerade inte själva kursen särskilt bra för mitt sätt att tänka, jag behöver sakliga lärare som på drakkursen, inte någon som sitter och pratar om ditt och datt med sitt kamerateam under arbetet, jag tappade fokus och ville helt enkelt inte se vidare så fyra påbörjade skelett – två i halv storlek – blev liggande i en låda i nästan ett halvår innan jag tog mig i kragen och såg klart filmerna. Men då kom nästa problem. Jag kan helt enkelt inte få en skulptur att efterlikna något. Inte ens Mumintrollet jag gjorde blev helt likt i kroppen, och då talar vi om väldigt enkla former. Det är som att det inte finns någon koppling i min hjärna mellan vad jag ser, och vad mina händer gör. Jag kämpade verkligen. Satt med en naturtrogen leksakshäst i handen och försökte verkligen överföra var musklerna skulle sitta, men det gick inte. Till stor del för att jag inte alls tyckte att det var roligt, skulle jag tro. Då bestämde jag mig för att göra en fantasihäst, mer som en serietidningshäst, för att få lite frihet och kanske få tillbaka skaparlusten. Lite bättre blev det, men inte riktigt. Inte förrän jag satte på öronen. Då tittade plötsligt ett litet lurigt ansikte upp på mig och sa ”Ha ha, trodde du att jag var en häst? Jag är en ÄLG!” Plötsligt föll allt på plats, och jag ställdes inför helt nya utmaningar. Hur skulle jag göra hornen? Har älgar svans? Hur ser klövarna ut egentligen, hur ska jag göra dem? Allt blev roligt igen, och min första tanke när jag vaknade var ”Älg!” Så, på min UFO-lista på andra fotografiet i galleriet strök jag över ”stor häst” och skrev ”älg”, och bockade med stor tillfredställelse av den punkten. Nu står den i skyltfönstret på Väster om Viken och kommer förhoppningsvis att locka in några turister i butiken!

Maj 2021

Maj dominerades av halsband, främst med himmelskt tema. Det var ett härligt flöde där jag fick en idé och klurade på hur jag skulle omsätta den till ett halsband.

Kristi Himmelfärd-veckan jobbade jag i butiken. Det var oerhört lugnt så jag hann göra både tvålar och änglar.

Mitt senaste tilllskott till redskapsarsenalen är en spinnrock! Jag har tänkt ett tag att jag skulle vilja lära mig spinna. Slända har jag en men det var urtråkigt, så jag litade på vad en väninna sa om att spinnrock var så mycket roligare. När jag hittade en här i Uppsala för några hundralappar så slog jag till. Det visade sig att det var mina barns textillärare som sålde den! Så om jag skulle behöva en lektion så får jag väl smita in på Eriksbergsskolan. Första försöken blev ganska klumpiga och fulla med knutar, men det finns en genre som heter effektgarn, art yarn på engelska och det anammar jag till fullo för de får se ut hursomhelst. Jag har inga intentioner att spinna jämna och fina garner, tvärtom blir jag lycklig av variation. Och nog kan man använda även knutigt nybörjargarn i roliga projekt! Den lilla ampeln vävde jag på en cirkelvävram som jag fick i julklapp. Vad jag ska göra av det gröna har jag inte bestämt än. Ibland måste man faktiskt inte göra något av sitt garn. Det kan få lov att vara vackert som det är.

April 2021

April präglades av nallar och en begynnande halsbandsperiod, som ni kommer få se mycket mer av i nästa månadsbrev. Jag fick också tummen ur och avslutade dockan som jag började på före jul. Så fort jag kommer till ett tråkigt moment så stannar lätt mina alster upp, och i det här fallet var det händerna som drog i bromsen.

Med nallarna hade jag en tanke, nämligen att göra tio nallar och sedan sätta ihop någon sorts räkne-sagobok av dem. Men det förutsätter att jag kan hålla fokus och lyckas göra tio nallar. Det är svårt när det plötsligt dyker upp tusen andra idéer som jag vill prova!

En stor uppsättning syrafärger kom från Bulgarien, så att jag kunde börja experimentera ordentligt med den ultrafina merinoullen, 14,5micron, som jag använder till halsbanden. Nightsky är gjord av egenfärgad ull. Det finns betydligt enklare sätt att färga än att hålla på i grytor, några använder sig av microvågsugn, och kanske testar jag det också någon gång men det är något som tilltalar min häxnatur med att stå och röra i rykande grytor! Så fin ull blir dock lite ihopfiltad i processen och det kanske blir bättre i micron. Tål att testas!

I påskveckan jobbade jag i lilla butiken i Västervik. Tyvärr kom inte påskvipporna ut i tillräckligt god tid, så jag vet inte om de skulle ha sålt bra eller ej. Vi får se nästa år!

Mars 2021

Mitt nyårslöfte att göra i snitt minst en tomte i månaden ser ut att kunna hållas!

Februari 2021

Januari och februari ägnades åt den här damen, vinterdraken Isadora! Det är verkligen otroligt roligt att göra drakar.
På Håga bro
Olles drake som jag gjorde i december – min väninna Charlotte tog ett foto av den vid en vinterbadvak i Gamlebyviken. Det blev verkligen så fint!

Januari 2021

Mitt nyårslöfte var att vara ute i god tid med mina säsongsfigurer till Väster om Viken. Det började bra med att jag gjorde klart två lite större påskkärringar, och hann börja på några enklare när jag kom på att rackarns, det är Alla Hjärtans Dag först! Så då fick det bli ett gäng isbjörnar. Jag höll en nybörjarkurs på distans via Medborgarskolan då elva studenter fick lära sig att göra en uggla. Och äntligen fick jag tummen ur så att den pläd som suttit i vävstolen i flera år blev färdig medan det fortfarande är vinterkallt. Den är verkligen helt ljuvlig att svepa in sig i!

Något jag också har jobbat mycket med i januari är drakar. Dem får ni se i nästa månadsbrev!

En ny kurs är planerad i samarbete med Medborgarskolan, ta en titt under fliken ”kurser” om du är intresserad!

December 2020

Decembers större projekt var tomten som min systerson fick i julklapp. Tröjan och sockorna är stickade av min svärmor, det sparade väldigt mycket tid och blev så fint! Saxofonen såg länge ut som en sorts trattkantarell, men till slut lyckades jag få ihop den lite.Halsbandet lärde jag mig göra via en onlinekurs av Anikó Boros som driver baribon.hu . Jag har beundrat hennes fantastiska halsband, och lita på att ni kommer att få se fler tolkningar av dessa från mig! Jag har skaffat både kristaller och plockat sten i naturen, och har massor av idéer.

Att det inte har blivit ännu mer skapande i december beror på att jag tog tjänstledigt halva december för att jobba på Väster om viken före jul. Det var roligt och vi hade fullt upp! Inte alls som en septemberdag då man kunde få tid att hantverka lite mellan kunderna! Fotot på kurstomten är taget i affären, en tomte som jag gjorde som undervisning på den andra av Medborgarskolans två tomtekurser som hölls på distans.

Sammanfattningsvis kan sägas att 2020 har varit ett fantastiskt år för mitt lilla företag och för mitt eget skapande. Jag har haft tre kurser via Medborgarskolan, en längre i kurslokal före pandemin, två digitala därefter. Jag har fått en ny morot och plattform genom affären. Jag har fått utmana mig själv och utvecklas genom att själv ha gått flera kurser. Och jag har tusen nya idéer inför 2021!

Gott nytt år!

November 2020

November präglades av denna drake! Jag har haft planer på att resa till Texas för att gå en kurs runt min femtioårsdag, men när den nu dök upp som en streamingkurs på nystartade https://feltingtutorials.com/ som drivs av Living Felt, så var det ingen tvekan om saken! Särskilt inte som min käraste systerson betalade hela kursen åt mig och därmed får min första drake. Win-win! Jag klockade inte hur lång tid den tog totalt, men bara ansiktet tog tio timmar och den väger fyrahundra gram så det är inget säljbart projekt. Men ack så roligt!

Jag har också hunnit med några beställningsjobb, en tomtekurs på distans i samarbete med Medborgarskolan där jag satt vid köksbordet med min iPad och lärde ut grunderna i filtnålning, och en del smått till butiken där jag verkligen hoppas kunna stå lite i december om världsläget tillåter!

Oktober 2020

I Oktober påbörjade jag ett projekt med att testa olika hudfärger. När ullen ligger lös kan tonen se riktigt läskig ut, så jag ville sätta in den i ett sammanhang. Det fick då bli åtta små hustomtar.

Nunotovningen är fortfarande ingen favorit, även om den orangea sjalen blev väldigt fin. Den vita är våttovad, jag fick ta hela vardagsrumsgolvet i besittning till den!

Ett kilo teeswaterlockar dök upp från Storbritannien, och jag dammade av mina växtfärgningskunskaper när jag lekte med lökskal, krapprot och en blandning av efterbaden. Långa, härliga lockar att jobba med, men efter att ha spenderat dagar med att tvätta och färga så förstår jag varför de färgade lockarna är så mycket dyrare att köpa än de råa!

På höstlovet hade jag tagit semester och passade på att stå på Väster om Viken fyra dagar. Julgodiset anlände just då, så det blev mycket att göra med att göra plats och packa upp! En del av mitt eget blev sålt, så nu behöver jag fylla på med lite julsaker. Det får bli projektet för november, vid sidan av en spännande drak-kurs som jag går via datorn.

September 2020

Septembers skapande har dominerats av våttovning. Jag experimenterade med nunotovning igen, ingen favoritmetod alls men kanske kommer jag att bli frälst med lite mer övning. En hantverksväninna i Californien skickade mig två vackra sidensjalar att nunotova på, så jag måste vidareutveckla detta bara för den sakens skull.

Mitt nålgalleri har utökats ordentligt, och jag föll pladask för spiral 42 som fungerar fantastiskt i min nålpenna med tre nålar. Jag har börjat spela in filmer på svenska om olika aspekter av filtnålning, bland annat om nålar. Länkar till dem ligger under fliken ”kurser”.

En hel del nytt material har dykt upp här också. Förutom nålar och ull, även ett stort lass viskos och ett filtmagasin som var oerhört inspirerande. Däri fanns beskrivning till en väldigt rolig tehuva som jag tänker testa framöver. För att mjukstarta, så gjorde jag tehuvan med draken.

Nästan två dagar hann jag stå i affären under en tredagarsledighet. Det slog aldrig fel, så fort jag hade hällt upp en kopp te, så kom det kunder – vilket givetvis är positivt, men det fick mig att fundera på om jag kunde filta något värmande. Detta blev mitt experiment. Koppen gjord av min affärskollega Cherie Gustafsson, och värmen hålls betydligt längre!

Augusti 2020

I augusti började jag alltså arbeta och sälja på Väster om Viken. Eftersom jag bor i Uppsala så kommer jag inte att kunna stå där så ofta som jag skulle vilja, men det var fantastiskt roligt de två veckor jag hann med! Min produktion nu har alltså störst fokus på vad jag kan ta med dit och förhoppningsvis sälja, men lite experimenterande måste jag peta in för min egen glädjes skull.

Höstfigur, skapad på beställning, kusin till vitsippsfiguren jag gjorde förra våren.

Affären, svampörhängen, experiment med virkad spets, silkepapper, nalle som var tänkt att bli ett troll med hår, men kunder i butiken som såg den medan jag arbetade på den ville ha den hårlös som en nalle, en experimentsjal, handledsvärmare gjorda på beställning samt en bud buddy som också är gjord på beställning.

Inför höstsäsongen i affären har jag också börjat en liten svampkollektion. Jag har fler idéer, men de kommer i septembers månadsbrev!

Juli 2020

Juli präglades av produktivitet! Jag kom nämligen överens med den trevliga hantverks/te/chokladbutiken Väster om Viken i Västervik att sälja mina alster där, och jobba när jag har tillfälle. Denna sommar är ju lite annorlunda turistmässigt, och jag börjar inte där förrän i augusti, så det är först nästa höst som jag får ett facit på huruvida mina produkter säljer där eller ej. Under tiden får jag prova mig fram och se vad som kan tänkas vara intressant! Till hösten och julen har jag givetvis tusen idéer som jag ska sätta tänderna och händerna i snart.

Välkommen in!

Jag har även experimenterat med att göra silkepapper, och provat lite shibori. Det blir nog lite mer sådant senare.

Detta är prototypen till en figur som jag kallar ”bud buddy”.
Filtade Barnängen-tvålar

Juni 2020

Maj 2020

April 2020

Mars 2020

Februari 2020

Under februari har jag dels jobbat med min lite större häxa som påbörjades före jul, dels gjort en del mindre projekt till kurser, på beställning eller för att testa. Räven gjordes efter önskemål från en utrikisk företagare som skulle börja sälja nålar och ville att jag skulle göra instruktionsvideor åt honom. Han hade dock inget som helst begrepp om vad det innebär att försöka komma fram till en design som lämpar sig för nybörjare, och var inte heller nöjd med räven, så jag avslutade det icke-samarbetet innan det kom igång.

Nyckelväktaren håller i en av de fyra nycklar jag köpte på Örebro slott. När jag såg dem i slottsbutiken så såg jag framför mig hur figurer höll i dem. Så fungerar det ofta för mig, att jag ser något föremål, ser en berättelse kring det och en figur som hör ihop med det. Jag har en hel hög med små kopparminiatyrer som väntar på sina troll och tomtar.

Januari 2020

Jack Russell

December 2019

I år provade jag att ha en adventskalender, där man fick köpa en lott och få en garanterad vinst fram till jul. Det blev mycket pyssel med småsaker då, men jag unnade mig också att göra klart en stor tomte som passade bra ihop med julbocken!

Den lilla kurstomten nålade jag ihop efter den första kurs jag var ledare för, en så kallad speedkurs på Medborgarskolan på tre lektionstimmar som en introduktion. Det blev en mycket trevlig kväll och något måste jag ha gjort rätt för det blev tillräckligt många anmälda för att hålla en längre kurs med start i mitten av januari, samtliga deltagare gick denna speedkurs!

Grytunderlägget gjorde jag till en väninna efter att ha varit på shopping med henne och sett ett liknande men väldigt kulört, och hon sa att ett grått skulle hon kunna tänka sig. Sagt och gjort! Kulorna har rullats på tågresor och under diverse samkväm under julledigheten, och monterades på hemresan strax före nyår. Årets sista projekt!

November 2019

I november har jag grottat ner mig ännu mer i min mixbräda och gjort en massa saker till julmarknader. Jag har också experimenterat med att göra badbomber och badsalt, som blev riktigt bra!

Oktober 2019

Pumpahuset blev färdigt, till höger i bild är ett batteridrivet värmeljus
Årets muminjulmugg finns i minivariant, och jag fick genast idén om att göra en Mumin som håller i den. Vanligtvis tycker jag inte om att göra figurer som ska efterlikna något som redan finns, men idén var för rolig för att inte göra något av!
Jag har också filtat en massa tvålar i olika dofter och färger. Och gjort badsalt. Och målat kassar. Det har varit en otroligt produktiv månad!

September 2019

I september har jag varit tjänstledig några veckor, och har hunnit med att skapa en hel del roligt. Tärningspåsen är en födelsedagspresent till min sons kamrat, han stavar inte sitt namn så men X är ju G i runskrift så det fick bli AKSEL heller än AGEL. Grantrollet är en beställning från en kollega, klokt av henne att vara ute i god tid!

Jag har lekt lite med nunotovning, inte riktigt en favorit, det tar för lång tid innan det händer något. Rulla rulla rulla innan fibrerna migrerar igenom den tunna silkesjalen. Men fint blir det, det tycker jag ju!

Augusti 2019

Julmarknadsförberedelser i full gång, och det är bäst att göra lite i taget för att jag inte ska bli tvärtrött på julsaker i november, så jag gör ltie då och då. Glittriga granörhängen kanske kan vara något?

Jag skaffade mig också en utmaning, att göra ett porträtt av en ung cellist som jag spelade med på sommarens musikkurs. Ett utmärkt sätt att återanvända avbrutna nålar på!

På skrivfronten har det också lossnat. Under drygt ett år har jag funderat på att göra en sagobok med mina troll, och hur jag ska utforma texten. Helst små korta rimmade dikter. Jag är lite svårstartad ibland när det gäller skrivande, men när det väl lossnar så händer det grejer och arton små dikter ramlade ur mig på några dagar. De ska tittas igenom ordentligt, men här är ett exempel:

Eldtroll
I lagom dos skänker de värme och ljus,
men blir de för stora, de hotar ditt hus!
Inte med flit, nej, de vill inget illa,
de trivs bäst när lågan är stilla.

Juli 2019

I juli provade jag en del nytt. Efter att som vanligt ha läst några böcker ur Sagan om Isfolket, som hör sommaren till, ville jag prova att göra en egen alruna genom att klä ett ståltrådskelett med olika bruna nyanser som jag kardat ihop till en rotaktig färg. Ett besök på Ölandsoasen i Alböke resulterade i en säck kamelull från min vän Bengt, och som tack skapade jag en miniBengt av kamelull. Kropp och hår/skägg är kamel, hudfärgen ull. Vidare ville jag testa en Luciaidé, och sista bilden är ett experiment där jag nålade i pepparkaksformar i tre storlekar, och med ett rakblad delade ben och horn.

Jag skapade också en del inför en hantverksmarknad på Händelöp utanför Västervik, och tänkte se om jag kunde återgå till en väldigt enkel design, dvs, tomtarna nedan. Det var inte särskilt roligt, så jag ska nog sluta med det. Jag skapar hellre något som tar lång tid, som (eventuellt) säljs dyrt och som jag gärna har i min bokhylla om de inte säljs, än skapar något enbart för att sälja som ligger i en kasse år efter år.

Juni 2019

Större delen av juni gick åt till denna lilla husalf, som heter Luffi och bor i en stuga strax utanför det magiska sjukhuset S:t Dorikas i Ungern, där hon tar hand om läkaren Vilmos. Givetvis är hon en fri alf!

Luffi har ett skelett av metalltråd vilket gör att hon kan inta olika ställningar. Öronen är våttovade och jag funderade på att krusidulla dem lite, men det passade henne bäst att bara ha dem hängande.

Maj 2019

Välkomna till Cariads första månadsbrev!

I början av maj gick jag en folkmusikkurs på Gamleby Folkhögskola, där jag flera gånger har gått vävkurs. Jag frågade om jag fick låna en vävstol och köpa trasor, vilket gick utmärkt så jag satt på varje ledig stund och vävde, och njöt av det rika utbudet av färgade trasor! Länge har jag tänkt tanken att väva en regnbågsmatta, och är mycket nöjd med resultatet. Hemma använder vi inte mattor på golvet, de är mest ivägen, men den här mattan gör mig alldeles lycklig så jag vill behålla den och nu hänger den som ett draperi framför balkongdörren.

På hemvägen från Gamleby hälsade jag på en väninna i Linköping som tog med mig på en loppisrunda. Jag har alltid tyckt att det är rätt kul att gå på loppis, och nu är det extra roligt för jag har ställt in blicken på saker som kan passa ihop med mina filtnålade figurer. När jag hittade en liten psalmbok med slitna sammetspärmar från 1890 så såg jag genast hur någon höll i den. Präst, trodde jag, men en kollega tyckte att han såg ut mer som en prost så ja, det kanske han är.

Ett annat projekt för maj har varit att få igång hemsidan någorlunda. Mycket saknas, men nu är jag igång i alla fall, och det känns riktigt roligt!

Regnbågsmatta
Liten prost med psalmbok

%d bloggare gillar detta: